Трети ден – блокада за тирове на границата ни с Турция

magistrala2Трети ден продължава блокадата за тирoве на българо-турската гранца. Причината за протеста на малките превозвачески фирми у нас е анулирането на еднократните разрешителни за превози от страна на ТурцияСлед две тежки нощи за протестиращите шофщори, тази сутрин ръководството на фирма „Куш Груп” написа писмо до медиите, в което обяснява, че компанията е поставена в безпрецедентна ситуация да блокира цялото си производство и от неизпълнението на договорите й с партньорите от чужбина без работа са заплашени да останат 3000 души в регионите на Бургас и Благоевград.

“„Куш Груп” не развива транспортен бизнес, но осъществява превоз на продукцията си със собствен транспорт. Поради този факт имаме статут на дребен превозвач и работим с еднократни разрешителни, които вече са невалидни. На практика това блокира експортната и импортна дейност на компанията, която е пряко свързана с основната. От 10 дни нашите камиони стоят блокирани от двете страни на българо-турската граница. Тези, които не могат да влязат са пълни със суровина за фабриките. Наличните количества са изчерпани и производствата на практика всеки момент ще спрат. Други камиони, които чакат за износ са пълни с готова продукция, която ние имаме ангажимент да доставим на нашите контрагенти. Поради независещи от нас причини, ние не можем да изпълним договорните си задължения. „Куш Груп” ЕООД и останалите пет дъщерни фирми имат сключени договори за износ в 37 страни със световноизвестни компании. Невъзможността да изпълним поетите ангажименти ще доведе не само до огромни неустойки, но и до едностранно анулиране на договорите. На практика това означава тотална загуба на пазари и изкуствено унищожаване на целия бизнес на компанията” – обясняват ситуацията оттам.

Според фирмата, въпросът трябва да намери решение до 24 часа. “В нашето положение са поставени още десетки фирми в страната.
Призоваваме българското правителство да предприеме спешни мерки, защото в противен случай ще станем свидетели на жестока икономическа катастрофа, която ще бъде пагубна за цялата държава”, апелират от Куш груп.

По данни на Министерството на транспорта и съощенията, след многократно отправяните искания от българска страна за провеждането на двустранна среща на държавно ниво по проблема, турската страна официално е потвърдила за такава на 21 февруари в Анкара. По време на разговорите се очаква да бъдат уточнени квотите еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни, както и други въпроси от взаимен интерес.

Може да харесате още...