Първият скуош инструктор в Пловдив Станимир Колев с уроци по аристократичния спорт в Тотал Спорт

skuo63Освен че е първият  скуош инструктор в Пловдив, Станимир Колев най-вероятно е и единственият. Преди 10 години като на шега сменя спорта, с който се занимава, и от голямата топка и колективната игра на футбола се съсредоточава в уменията на скуоша с малка топка и индивидуална игра. Бях футболист в пловдивския отбор на Марица, но получих контузия. Тогава мои приятели ми се обадиха, че търсят скуошист и така започнах да се занимавам с този спорт. Учих го при първите скуошисти в България, в Хасково – разказва Станимир. Усеща веднага разликата между двата спорта. Едната игра е с крака, другата – с ръце, казва. Но пък е общото е чувството към движението на топката.

Трябваха ми две години всекидневни тренировки по скуош, за да я усетя – връща се към началото на заниманията си с този спорт бившият футболист. Признава, че заради натоварването, травмите и това, че е самичък в корта, му е идвало да се откаже. Причината да не го направи, обаче, е всичко, което тази игра дава.

Скуошът е комбинация между интензивност и натоварване – това е важното. Едновременно се тренират поне 5 групи мускули. Докато във фитнеса постигаш резултат, тренирайки всеки поотделно, обяснява Станимир и заостря вниманието върху значението на думата скуош. Буквално значи “смачквам, изцеждам”. И макар че играта наистина изцежда силите, се оказва, че е перфектна за тотално изчистване на съзнанието.

stanimirЗащо ли? – умихва се Станимир и показва двойката в скуоша – това е игра, съзнанието е в топчето. Започнеш ли да мислиш за нещо друго, освен за него, нищо няма да направиш. Освен това, тук имаш противник. Трябва да го надлъжеш. Затова скуошът е абсолютно разтоварване от ежедневието – той е просто игра, която те освобождава да мислиш само за нея.  Не случайно в целия свят се практикува най-много от хора със сериозно напрежение в работата, кора, които се занимават с цифри – като банкери например. Просто скуошът ти празни главата и рестартираш.

У нас все още скоушът не е разпространен. Най-много скуош кортове има в София. В Пловдив единственото място, на което може да се тренира и играе скуош, е Клуб Тотал Спорт. Трите скуоша са в идеално състояние и за разлика от преди 10-тина години, когато в тях са влизали само Станимир и още един скуошист, сега надвечер все повече можеш да ги видиш заети с редовни клиенти на клуба.

От този месец Станимир дава уроци по скуош на всички, които искат да опитат или да се научат на аристократичната игра. Няма никакви ограничения, казва инструкторът – освен за децата. Те трябва да са навършили поне 10 години, за да имат сериозно отношение. Важно е да се знае, че на тренировка се идва със спортен екип – маратонки, тениска, шорти – като за тенис. Но тук приключва и общото с тениса. Защото и топчето, и ракетите, и хвата, и замахът – са различни. Ударите форхенд и бекхенд имат еднакви наименования, но също са с друго значение.

Уроците по скуош в Клуб Тотал Спорт са всяка седмица в сряда от 18:00 часа и в събота от 12:00. И ако питате Станимир защо да опитате, ще ви каже кратко – за бърз рестарт на деня.

на снимките: Станимир Колев  – с червеното горнище на анцуг

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Марина каза:

    Ивайло, странно е, че пишете за себе си в женски род – или името ви е измислено, или полът е сбъркан. Вън от това, аз не видях някой да оспорва в статията тениса на корт, нито спорта на открито. Просто разказват за един инструктор по скуош и за уроците, които ако някой иска може да вземе

  2. Ивайло каза:

    И все пак тенис на корт мисля, че е много по здравословно и приятно. Играла съм скуош и не ми допада особено, спорта на открито е нещо несравнимо с задушните фитнес зали!