Протести на природозащитници в 10 града за чиста от строежи Странджа

priro2Защитата от строежи на българската природа изведе стотици хора на площадите и улиците в 10 града у нас тази вечер.  Организирани чрез социалната мрежа, на площада в Пловдив приридозащитници разпънаха плакати с надписи: Срещу строителния тероризъм! Долу ръцете от Странджа! “„Върховният” административен съд се подигра на всички – петчленният състав на ВАС окончателно взе необжалваемо решение и отмени решение на предишния тричленен състав, с което се обявяваше за незаконосъобразен Общият устойствен план на община Царево.  Решението на съда значи почти 100% застрояване на крайбрежието на Царево, Арапя, Корал, на големи части от Природен парк Странджа!” – коментираха в мрежата организаторите на протеста.

И въпреки че от екоминистерството обявиха за подписана заповед за спиране на действието на общия устройствен план на община Царево, така както седмица по-рано направи и регионалният министър, за да защити парк Странджаот строежи, природзащитниците не смятат да се откажат да настояват за гаранции да остане чиста природа в стрната ни. Ето защо те се обединяват около настояването парламентът спешно да приеме закон, с който всички устройствени планове, одобрени без екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за priro1биологичното разнообразие, да бъдат обявени за нищожни. Както и Върховна административна прокуратура да заведе дело за нищожност на ОУП Царево заради липсата на екологична оценка.

Заинтересованата общественост трябва да получи право да търси съдебна защита срещу актове по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които нарушават екологичното законодателство, е другото настояване на природозащитниците. Те се обявяват и за ОСТАВКА и поета политическа отговорност от лицата, довели до този безпрецедентен правен абсурд.

д благодарност за снимките: Крум Сираков

Може да харесате още...