Манолова и Станишев обясняват проекта за нов Изборен Кодекс пред дипломати без да спестяват атаки към президента и ГЕРБ

izbori_003Две от препоръките на международните организации не са променени и в проекта за нов Изборен кодекс. Това призна зам. председателят на НС Мая Манолова на продължила два часа и половина среща за представяне на Проекта пред посланиците и ръководителите на дипломатическите представителства на страните-членки на ЕС, страните в процес на присъединяване, САЩ и Руската федерация, както и ръководителите на Информационното бюро на ЕП в България и на Представителството на Европейската комисия. Първата е кампанията да се води на майчин език, а втората – невъзможността на лишените от свобода да гласуват.

По информация на пресцентъра на МС, в присъствието на лидера на Коалиция за България Сергей Станишев Манолова е обяснила на дипломатите, че в момента липсва достатъчно обществена нагласа за водене на предизборната кампания на майчин език. А за втората незипълнена препоръка е подчертала, че ситуацията в момента е записана в българската конституция и за да получат затворниците избирателно право, трябва да се промени и конституцията.
Манолова обяснила писането на Нов изборен кодекс с това, че, според нея, действащият е предизвикал хаос и манипулации на изборите през 2011 и 2013 г. и че не отговаря на международните стандарти за честни избори. Освен това и оценката на редица международни организации също била, че действащият кодекс не може да осигури честен вот.

Манолова е отчела, че в сегашния проект тези препоръки са почти изцяло отстранени. “Наблюдателите вече ще участват във всички фази на изборния процес, опозицията също ще има представители в ръководствата на избирателните комисии на всички нива. За първи път се въвеждат безплатни медийни пакети, което дава основание за равноправно участие на партиите в предизборната кампания, въвежда се ред в забранителните списъци, въвежда се строг контрол върху печатането на бюлетините, като за тях ще важат изискванията за печат на ценни книжа. Целта е да гарантираме максимално честни и прозрачни избори, да гарантираме равнопоставеност на участниците в изборния процес и да улесним гражданите да упражнят своето право на вот”, обяснила депутатката и пред дипломатите прехвърлила отговорността върху ГЕРБ и президента за претърпялата промяна на идеята за формирането на ЦИК – вместо изцяло независима комисия от експерти, избирана от парламента по открита процедура, по настояване на ГЕРБ и президента, по думите й, се е стигнало до Комисия, съставена на квотен принцип от партиите в НС и назначавани от президента.

Манолова и Станишев се похвалили, че в дискусии по кодекса са участвали над 100 граждански организации, а близо 150 от техните предложения били залегнали в текста, вече приет на първо четене от парламента. Според тях, това бил най-прозрачно приеманият кодекс, тъй като всички заседания на комисията по изработването му се предавали пряко в интернет, а отделно зрителите могат да следят дебатите и по БНТ 2.
Експремиерът не пропуснал да атакува президента пред посланиците като определил инициативата му за референдум по изборната технология като предизборен политически трик. Според него държавният глава не е взел отношение по изборните правила месеци наред, през които те се обсъждали, а в навечерието на вота излизал с инициатива за референдум.

Посланиците поставили въпроси за избирателните списъци, за майчиния език, за гласуването на българите в чужбина, за въвеждане на преференциалното гласуване, за активната регистрация, за задължителното гласуване – част от тях, залегнали именно в предложения от президента референдум.

Манолова изрази готовност да се съобрази с мнението на дипломатите и във всеки момент от обсъждането на кодекса, завършва официалното съобщение на прессекретариата на НС.

Както F2F TV неведнъж писа, в този кодекс парламентарно представените партии тотално затвърждават статуквото на избора на народни избраници като продължават да лишават от представителство в НС огромна част от активните българи. Все едно никой не е протестирал от лятото на 2013-та насам. Сякаш политическата система е цветя и рози. А партии продължават да се роят като телевизионни шоу програми. И кога хората просто ще дръпнат шалтера, за да не гледат телевизор – не е ясно.

по информация от пресцентъра на НС

 

Може да харесате още...