Дебатите за вота на недоверие – имат ли значение?

znak_stopДнес се проведоха дебатите по третия вот на недоверие срещу правителството, внесен от ГЕРБ заради сектор Сигурност. Това се случи в деня, когато се навършват 135 години от първото събрание на Учредително събрание във Велико Търново, в което е представен цветът на новата българска следосвобожденска държава – П.Р.Славейков, Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Константин Стоилов, Антим Първи. В деня, когато днешната дипломация у нас научи подробности за новия Проект на Изборен Кодекс. В деня, когато изпратихме нотификации до европейските институции за страните с визов режим за българи. И най-после в деня, в който МВР стартира акция срещу битовата престъпност. 

На Учредителното събрание през 1879-та се ражда партийно-политическия живот у нас. Тогава партиите са либерали и консерватори. Днес партиите никнат като телевизионни шоу-програми.

Новият Изборен Кодекс и как е представен не само пред дипломатите у нас, а и пред българските граждани, няма значение. Защото не променя системата, по която избираме депутатите в Парламента и на практика бетонира статуквото, срещу което хиляди активни българи протестират от лятото на миналата година насам.

Опитът ни да показваме мускули на страните с визов режим за българи – той пък за какво е? Нима европейските институции ще пожелаят да развалят отношенията си с тези страни заради нас?

Кампанията срещу битовата престъпност – тя пък не работи ли само, докато полицаи и жандармерия обикалят селата? Какво се случва, след като кампанията свърши?

Впрочем, вотът в сектор Сигурност тогава вече ще е минал.  Но и той   е организиран като кампания, просто заради дебатите.

Та… има ли значение какво си говориха днес в парламента депутатите? Догодина на тази дата ще отбележат 136 години от Учредителното събрание на България. А уроците от историята ще стоят като хербарий между листата на документите. Които вероятно ще се разгръщат… кампанийно.

Може да харесате още...