Безпрецедентна “грижа” в Лом – социални работници върнаха в дом дете от приемно семейство

schupen_prozorec_lampaЗа опит за поредна саморазправа между социални работници и приемни родители сигнализира Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ).  В Лом социалните работници от Отдела за закрила на детето връщат 13 годишно момиче в дом от приемното й семейство. Причината – приемната майка работела на 8 часов работен ден и не отделяла достатъчно внимание на детето. Това не е първия сигнал за некомпетентност на социалните работници в ОЗД, категорични са от Асоциацията. Те ще запознаят със случая Министерството на социалната политика. 

Преди година тийнейджърката е настанена в дома на Даниела Иванова. Така домакинството от тричленно – с дъщеря в 10 клас и мъж, става 4-членно. По информация от НАПГ, приемната майка разказва, че при взимането на момичето в дома й то не е можело нито да чете, нито да пише, като и че е имало сериозни здравословни проблеми, включително и цистит. 

Даниела е кранистка. Като професионален приемен родител получава възнаграждение за това на граждански договор. Това не противоречи на трудовото законодателство. Напротив, ние поощряваме приемните родители да работят и друго, за да са адекватни в грижата за детето, но и да не губят трудовите си навици – коментират от НАПГ. Оттам посочват още, че в конкретния случай приемното дете е на възраст, в която няма нужда някой да се грижи перманентно за него.

От средата на декември започнали предупрежденията за това Даниела да премине на намалено работно време (4 или 6 часа), за да се „посвети на грижите за детето“. Според социалните служби, времето, което майката прекарвала с детето, не било достатъчно, а то имало нужда от повече. Социалните искали момичето да спре да посещава занималня и да прекарва повече време с приемната си майка – разказват още от Асоциацията.

Така 13-годишната тийнейджърка е изведена от дома на приемната майка и настанена в Център за настаняване от семеен тип. Социалните поискали от приемната майка детските, които ще получи за детето, за да му ги дадат като джобни.

Сутринта 13-годишното приемно дете се напикало – завършват историята от Асоциацията.

По думите им, това е прецедент в историята на приемната грижа у нас. “Каквато и да е причината, различна от насилие, никой не е положил усилия, за да помогне на приемното семейство да стане по-добро в полагането на грижи за детето. Няма никаква логика детето да бъде изведено от приемен дом и да бъде настанено в кокетно сиропиталище. Нелогичен и странен ход е и решението на социалните работници, поради факта, че семейство за 13-годишни напикаващи се момичета няма”, коментира възмутен Александър Миланов, член на УС на Националната Асоциация за приемна грижа.

Според него, социалните работници от отдела за закрила на детето в Лом – скрити зад „най-добрия интерес на детето“  – връщат приемната грижа в ерата на динозаврите; заради разчистване на лични сметки и затова, че срещу тях не стоят „послушковци“.

По информация от Асоциацията, миналата година хората от същия отдел за закрила на детето отказали на приемна майка помощ за детето, защото не била регистрирана по постоянен адрес на адреса, на който живее с детето.  А  по правилник,  помощ за отглеждане на дете в приемно семейство се отпуска при условие че: лицето/семейството имат настоящ адрес, идентичен с този на детето, за което полагат грижи.

НАПГ ще сигнализира в социалното министерство за поредния случай на неадекватна грижа на социални работници. “Вероятно службите ще се прикрият една друга – обичайно е. Но това няма да изтрие шока от лицата ни – 13-годишно момиче, за което едва се е намерил приемен дом, да се върне в сиропиталище. Защото кранистката майка работи и не стои до нея перманентно. Шокиращо е социалните работници да се държат като робовладелци и да очакват за всяка стотинка, която дават, да искат максимум изпълнение. Явно за тях е нелогично да работиш на 8 часа. Както правят много родители, които имат родни деца… Така се съсипва приемната грижа… “, категоричен е Миланов.

Може да харесате още...