Футболни фенове се обединиха срещу искането на Главно мюфтийство съдът да му върне 4 общински имота в Пловдив

sydebna_palata_plovdiv_lyatoСлед като първо протестираха в Карлово при делото за собствеността на Куршум джамия, днес футболни агитки от страната се обединиха отново и пак във връзка със съдебно дело за собственост. Става дума за претенциите на Главно мюфтийство да получи 4 общински имота в Пловдив, за които настоява, че са вакъфски – Баня Старинна, турските гробища, имоти срещу Водната палата и паркинга зад съда.

Няколстотин запалянковци, част от тях едва ли не от кръвно враждуващите отбори Локомотив Пловдив и Ботев Пловдив, както и агитки на тимове от София, Стара Загора и Гоце Делчев, обсадиха Съдебната палата в 10 сутринта след като развяха национални знамена по Главната улица под тепетата. “От земята българска един амък не даваме” гласеше надпис на лозунг, издигнат от общата агитка.

Община Пловдив поиска в съдебната зала отлагане на делото, но Окръжният съд отхвърли искането и даде ход. Съдебната палата отвън – по подобие на протестите пред Парламента – бе обградена с живия щит от полицаи и жандармерия. След изслушването на спомените на двама свидетели къде са били имотите на мюфтийството, както и на вещо лице за разлики в плановете на тези, които са повод за делото, то беше отложено за 11 април.

Протестиращите преминаха с факли и димки по затворения за движение бул. “Шести септември”и за няколко минути блокираха кръстовището на Баня Старинна. Бързо и за щастие без ранени се оказа мелето с полицията пред Джумая Джамия, откъдето излезе мъж и започна да снима, свидетелстваха колегите от plovdiv-online. По традиция по обяд е голямата петъчна молитва на мюсюлманите.

Призивът на фенклубовете е да се съберат отново в Пловдив пред Съдебната палата на 14 февруари, когато Апелативният съд се очаква да гледа делото за карловския паметник на културата Куршум джамия.

Може да харесате още...