Нов вид измама: псевдо комисия тръгна да “регистрира” по домовете на самотни възрастни ценни вещи на повече от 50 години

znak_stopИзобретателните измамници у нас подхванаха опити с нов вид сюжет, с който да прибират белите пари за черни дни на наивните пенсионери. В центъра на измамата този път е станалия скандален текст в проекта за НК, според който всеки, който съхранява вещи с културно-историческа стойност на повече от 50 години без да ги е декларирал в близкия музей, може да лежи в затвора.

Сюжетът е засечен от полицията на 1 февруари в село Боженица, община Ботевград, където четирима мъже се опитали да метнат възрастен мъж по новата схема. Те се представили за „комисия“, която трябва да регистрира въпросните ценности в селото. Очевидно, обаче, попаднали на информиран обект и като разбрали, че при него ще ударят на камък, се изсулили бързо от селото.

След сигнала на пенсионера, полицейското управление в Ботевград веднала изпратило депеша до кметовете на всичките 12 села в общината, които от своя страна да предупредят жителите за новата измама. За да дадат разяснения, полицейските инспектори посетили и всички пенсионерски клубове.

Същите мерки ще бъдат приложени и на територията на останалите 11 районни управления „Полиция“ в Софийска област, увериха от пресцентъра на Полицията. И няколко съвета от там, които F2F TV цитира без редакция като ви умолява да предупредите близки и роднини, които живеят сами далече от вас:

Важно е да се знае, че това е само проектозакон, който все още не е влизал за гласуване дори на първо четене, а е все още на етап обсъждане.
Гражданите, особено възрастните и самотноживеещите, трябва да имат предвид следното: Не допускайте в домовете си непознати под какъвто и да е предлог. Бъдете изключително предпазливи и не споделяйте за притежаваните от вас старинни и ценни вещи. При всяко възникнало съмнение за измама, дори и минимално, не предприемайте самоволни действия, а веднага се свържете с най- близкото районно управление „Полиция“, тел. 112 или кмета на населеното място, в което живеете.

Може да харесате още...