Над 70 млн. лв. за малки пътища и срещу безводието

dupki-bansko270 170 хил. лв. ще се отделят от държавния бюджет за подобряване на състоянието на малките пътища и за борбата с безводието. Това стана ясно след правителственото заседание днес, на което Кабинетът одобри разходите от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ (ПИП).

Липсата на инвестиции във ВиК сектора през последните години доведе до влошаване на състоянието на ВиК съоръженията, увеличаване на процента на загуби на вода и до необходимостта от въвеждане на режим на водоснабдяване в редица населени места, отбелязват от правителствената информационна служба. В тази връзка Министерството на регионалното развитие финализира разработването на програмата за борба с безводието за 2014 г. Заедно със средствата, предвидени за изграждане на язовири през 2014 г., МРР ще инвестира общо 43 млн. лв. във водния сектор. Очаква се сериозен ефект за регионите, в които от години населението е засегнато от режими на водоподаване. Изграждането на хидротехнически съоръжения в страната за първи път след 30 години ще осигури достатъчно питейната вода за населението в засегнатите райони, обясняват от Кабинета.

Общо 50 170 хил. лв. се разпределят по бюджета на МРР за проекти, предвидени за изпълнение от Агенция „Пътна инфраструктура“. По предложение на областните управители са приоритизирани над 270 км второкласни и третокласни пътни отсечки от републиканската пътна мрежа, които не са били ремонтирани от години и са в изключително лошо състояние. Това са участъци са с интензивен трафик и от ключово значение за социално-икономическото развитие на съответния регион.

Може да харесате още...