Безплатен енергиен одит на дома сваля сметката за отопление с природен газ

kooperaciaТрадиционно, месеците декември, януари и февруари са най-студените в годината. Тогава и разходите за отопление, дори с природен газ, са по-високи от обичайното.  Но какво правим, ако това увеличение е с повече от 1/3 от миналогодишната сметка за същия период? Отговорът, според ескертите на Овергаз,  е – енергиен одит. Той се прави безплатно за домакинствата и може да открие проблемни зони в дома ви, които след корекция, да спестят от разходите ви за топло. 

Експертите са категорични, че такъв одит е необходим при отклонение по-голямо от 30% от средната норма на потребление на квадратен метър отопляема площ за съответния месец и съответното населено място. В такива случаи специалист на дружеството посещава жилището, за да направи обстоен оглед на оборудването и да изготви препоръки за оптимизиране на потреблението.

От безплатната услуга през 2013-та  са се възползвали 30 домакинства, газифицирани от Овергаз. Най-честите проблеми при тях са се оказали  нарушена херметичност на инсталацията в резултат на течове, „въздушни тапи” в радиаторите, несъответствие между необходимата и инсталираната отоплителна мощност, липса на стайни термостати и седмични програматори, които да регулират температурата в жилището и да намаляват консумацията на природен газ.

За да си осигурят по-малки разходи и надеждна експлоатация, експертите препоръчват на домакинствата настройките на газовия котел да са съобразени с квадратурата на помещенията и броя на отоплителните тела в тях. Те припомнят, че ефективното газово оборудване намалява консумацията на синьо гориво с около 15%.

източник: пресцентър Овергаз

Може да харесате още...