Президентът: Референдум с всеки вот през следващите години

rosen_plevnaliev_002В противовес на непоклатимите в общото си нежелание за референдум по изборните въпроси  народни избраници, президентът Росен Плевнелиев днес предложи нещо още по-радикално:  всенародно допитване по важни за обществото въпроси да се провежда  с всеки предстоящ оттук-нататък вот – за избор на местни власти, за президент или за парламент.

„Вместо политиците да бъдат просто говорители на народа, вярвам, че е по-добре народът да бъде питан, независимо какъв ще бъде резултатът. Силата на референдума не е да предскаже резултат, а хората да кажат кое е добре, кое е зле и как да се случват нещата в държавата. Би било добре с всеки избор оттук нататък да има референдум“, коментира държавният глава пред журналисти.

По повод инициираното допитване за промени на изборното законодателство президентът изрази удовлетворение, че дебатът по него вече се случва. „В обществото има консенсус за това, че изборното законодателство и начинът на правене на избори трябва да се подобри. Хората имат мнение, защо да не ги чуем по тези и по други важни въпроси“, подчерта Росен Плевнелиев.

„Искрено вярвам в пряката демокрация и ще работя за това гласът на народа да бъде чут. Надявам се този референдум да бъде само един от референдумите, които ще се проведат в България в следващите години. Няма нищо по-добро от това всеки избор да бъде съчетан с референдум – това няма да струва нищо, но ще има огромен ефект“, каза още държавният глава.

F2F TV продължава трите си анкети с въпросите, предложени от Плевнелиев за референдума по начина на гласуване. Под главата на сайта може да дадете своя вот по първия въпрос за мажоритарните кандидати.

източник: прессекретариат на Президентството

Може да харесате още...