В деня за почит към жертвите на комунизма Росен Плевнелиев: След 25 г. няма какво повече да бъде тайна

samotna_sve6t“След 25 г. няма какво повече да бъде тайна” -това е едно от ключовите изречения в Обръщението към нацията на президента Росен Плевнелиев днес, когато отдаваме почит към жертвите на комунизма.  На 1 февруари 1945 година в Софийските гробища до предварително разкопани ями са разстреляни  147 души от политическия елит на Третото българско царство – регенти, депутати, министри, офицери  и общественици, получили смъртни присъди от Народния съд. Датата беше вписана в официалния български календар едва през 2011 година с решение на българското правителство. 

 „Днес отдаваме почит на хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи. Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те. Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава“, пише в обръщението си Държавният глава.

Той призовава всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив. „Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои“, заявява още Плевнелиев  по повод събитията отпреди 69 години.

Росен Плевнелиев определя като „най-тежкия порок на нашия преход“ липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим. „Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове – за Тодор Живков, като „човек от народа“, за „добрите“ служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата“, като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти“, върху българския народ“, казва държавният глава.

В обръщението си президентът посочва още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт. „Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит“, подчертава президентът и допълва, че “пътят към българския национален идеал минава и през честния прочит на историята”.

Цялото обръщение може да се прочете и гледа на видео в сайта на Президентството.

Повече за зловещия първи ден на февруари 45-та може да прочетете в тази статия от блога на екс депутата от Великото Народно Събрание Христо Марков.

Поклон пред жертвите!

Може да харесате още...