Фондът за асистирана репродукция ще се финансира от държавния бюджет

bebe_kuvyozОт началото на тази година финансирането на дейностите по асистирана репродукция ще се осъществява от държавния бюджет, реши Правителството вчера на заседанието си.  С промените в постановлението от 2009-та за създаване на Фонда за асистирана репродукция,  се възстановява практиката Център „Фонд за асистирана репродукция“ да извършва както медицинска преценка одобряване на заявителите за финансиране на процедури по асистирана репродукция, така и оперативния процес по тяхното заплащане.

Освен действащия Обществен съвет, към Фонда се създава и комисия. Тя ще подпомага разглеждането на медицински и финансови документи за одобряване на заявители за извършване на асистирана репродукция. Общественият съвет ще подпомага директора на фонда като му предоставя анализи на демографските процеси в областта на здравеопазването, при провеждане на информационна политика относно дейностите по асистирана репродукция, майчиното и детско здравеопазване и чрез участие в изпълнението на проекти и програми.

С проекта се цели подпомагане на двойките  с репродуктивни проблеми и информиране по въпросите на майчиното и детско здравеопазване като предпоставка за борба със стерилитета.

източник: пресцентър на МС

Може да харесате още...