Президентът Росен Плевнелиев предлага референдум за изборните правила

izbori_003Президентът Росен Плевнелиев предложи на НС да вземе решение за произвеждане на национален референдум с три конкретни въпроса:

1.Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Предложението си Плевнелиев включи в обръщение към нацията, в което го мотивира с това, че през последните две десетилетия, преди всеки избор, управляващите променяха закона с надежда, че той ще им помогне да спечелят повече места в Народното събрание. Днес имаме нужда от закон, който отговаря на очакванията на мнозинството от гражданите, а не само на политиците, обобщи президентът.

Той предлага референдумът да се произведе съвместно с предстоящите през месец май избори за членове на Европейския парламент. Причината е с възможно най-малко средства обществото да изрази позиции по важни въпроси, които се отнасят до политически права на българските граждани.

Плевнелиев се обяви още за смесена избирателна система, която съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната и намалява недостатъците им; както и за електронно и задължително гласуване. С последното Плевнелиев е убеден, че ще е инструмент, с който ще противодействаме на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран, организиран или купен вот.

Ако българските граждани на референдума кажат „да“ на електронното дистанционно гласуване, отговорност на народните представители ще е да намерят законодателните решения, които да гарантират тайната на вота, допълва още президентът.

Топката е в депутатите. Които – по прогноза на F2F TV, няма да са склонни да подкрепщт предложението на Плевнелиев за референдум. По простата причина, че ако го направят, ще гласуват срещу статуквото, което пази местата им на жълтите павета. И понеже не е ясно дали изобщо ще стигнем до национален референдум, ние ви предлагаме да дадете вота си по 3-те въпроса на президента в нашата анкета в три последователни седмици  – в ляво под главата на сайта. От днес – по първия въпрос.

източник: пресцентър на Президенството

Може да харесате още...