В Пловдив искат публичен регистър за общинските имоти. отдадени под наем на партии и фондации

plovdiv_tepeta_01Председателят на „Обединение за Пловдив“ Дани Каназирева ще поиска да се състави публичен регистър, който да се качи в интернет, на всички общински имоти, отдадени под наем на партии или фондации, както и размера на наема. Предложението се внася в местния парламент под тепетата с един аргумент – прозрачност. Идеята на Каназирева е публичният регистър да е готов до 31 март. 

„Крайно време е това да става пред очите на хората, а не на тъмно. Гражданите ще виждат на сайта на общината името на наемателя, адреса на общинския имот и неговата площ, месечната наемна цена, която се плаща, както и решението, с което имотът е отдаден без търг и конкурс“, обясни Каназирева. Тя предлага още кметът да изисква всяка година до 31 декември сдруженията с нестопанска цел и фондациите, които наемат общински имоти, да предоставят отчет за дейността им в обществена полза. В регистъра да бъдат посочвани и получените от партиите гласове на последните избори. „Така ще видим кой точно ползва тези имоти, дали върши някаква работа и в крайна сметка, дали има някаква полза за гражданите. Нека започнем от Пловдив, но няма да спрем – това трябва да бъде принцип навсякъде в България“, мотивира се Каназирева.

Практиката за отдаване на имоти под наем на политически партии и фондации без търг и конкурс е от дълги години.  Законът е създал подобна възможност с оглед подпомагане на обществено полезната дейност на тези лица. Наемът, определен от общината, е символичен, като дори в случаите, когато се развива стопанска дейност, се заплащат само 25 % от наемната цена, припомня Каназирева, която е и адвокат.

Може да харесате още...