СУ продължава да е заключен: отвътре – окупатори, отвън – анти-окупатори, между тях – полицаи

znak_stopИ отвътре, и отвън Софийският Университет е окупиран отново. От едната страна са студенти, които твърдят, че няма да напуснат сградата, докато не падне правителството, не се насрочат предсрочни избори и ректорът на СУ не си отиде сам. От другата са полицаите, чийто брой е учудващо голям на фона на информацията от ръководството на Алма Матер, че десетина са сложили синджири на вратите й. Днес не са закъснели да се появят и анти-окупатори. Очаквано, не закъсня и напрежението между двете групи, разделени от полицаите. Още по-очаквано, се появиха и провокации – за щастие, на този етап и двата фронта се държат като полицейски агитки, но под наблюдение. И въпреки че телевизионни екипи предадоха за това как мъж с хладно оръжие опитал да влезе в университета, до избухване на сериозни размирици, към каквито очевидно се тласка ситуацията, не се стигна.

На този фон ректорът проф. Иван Илчев забрани достъпа и пребиваването в сградата на Ректората. Но до късния следобед на страницата на Прокуратурата не беше качена информация за сигнал за окупацията.
Така само до съседната уличка, но така че да ги видят журналистите, се оказаха и някои политици, сред които мнозина от Реформаторския блок. Ранобудните студенти нямат позиция, различна от съботната им: че не са инициатори на новата окупация и че всеки свободомислещ студент и гражданин има правото сам да избере позицията си спрямо нея. Днешната информация на тяхната фейсбук страница гласи: „Представители на Ранобудните студенти и Протестна мрежа пристигнаха по-рано днес в Брюксел. Очаквайте подробности“.

Дали някой много, ама много не иска да наподобим положението в Украйна? Без да си дава сметка, че при нас и условията, и мотивацията за протести са съвсем различни?

Може да харесате още...