Народните танци се завръщат в Клуб Тотал Спорт Пловдив

nar.tanciНародните танци се завръщат в клуб Тотал Спорт Пловдив с усмивката на Момчил Петров. Бъдещият агроном от Плевен, висок почти два метра, започва заниманията си от 3 февруари с амбицията да запали за българските хора и деца, и възрастни. Нарекъл е школата си „Мелничката“ на името на северозападно хоро. Освен че ми харесва хорото, името му започва с мойта буква, казва Момчил.  

Самият той се „хваща на хорото“ на заниманията с народни танци, когато е 10 годишен. Завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в паралелка по хореография. Като студент в Аграрния университет в Пловдив две години танцува в школата на учебното заведение, след което започва да води и групи.

Идват всякакви хора, защото всеки иска да може да танцува хора, усмихва се Момчил. На някои до този момент не им е стигала смелост или са си внушили, че просто не могат да играят. Но ако не дойдат, няма как да се научат – казва той и допълва: Всеки мога да обуча да танцува хоро, стига да има желание. При мен идваше дори възрастна двойка – на 70 години – които се чувстваха щастливи след часа по народни танци.
В учебния репертоар на Момчил има поне 30 хора, които се усвояват постепенно. Начинаещите стартират с право и дунавско хоро. Ако искате да се включите, трябва да знаете, че е добре да облечете нещо леко и удобно, да се обуете в също така удобни и меки маратонки или спортни обувки и да не забравяте доброто си настроение.

Започваме със специална загрявка. Тя е задължителна и включва определени движения, които помагат после за изпълнение на стъпките. Тези 5-6 минути в началото са много важни, защото следва една интензивна тренировка и ако не сме се подготвили подобаващо, можем да получим dance studioконтузия, обяснява Момчил. Ефектът след всяко занимание е – освен горене на много калории, което действа добре за самочувствието на всяка дама, например – че се чувствате заредени и бързо може да покажете наученото пред близки и приятели. Защото няма празник, в който българите, каквато и музика да слушат, където и по света да се намират, да не изиграят поне едно хоро и една ръченица!
И така: от 3 февруари в денс студиото на Клуб Тотал Спорт с Момчил Петров ще може да се понесете в ритъма на българските хора всеки понеделник, сряда и петък от 18:15 часа.

Може да харесате още...