Изтичат батериите на уредите за дялово разпределение в Пловдив – какво става, ако не ги смените

plovdiv_izgled_001Въпреки че само в Пловдив се предлагат топломери с дистанционен отчет под наем без задължение за купуването им от страна на потребителите, подмяната на уредите сериозно закъснява. За това залармираха от Дружеството за дялово разпределение иста България. По техни данни, едва половината от клиентите им под тепетата са подменили старите си уреди. За останалите 50% остава рискът топломерите им да изгаснат в средата на отоплителния сезон, предупреждават от компанията.

Почти всички индивидуални разпределители в Пловдив са монтирани през 2001 – 2002 г., което означава, че през миналия и този отоплителен сезон изтича или вече е изтекъл животът на батериите им. Пловдив е единственият град в България, където се предлагат топломери с дистанционен отчет под наем по договор с ЕВН България Топлофикация. С уредите под наем на иста България не се изисква предварителна инвестиция от страна на клиентите и те нямат задължение да закупуват техниката. Срещу месечна такса от 1,20 лева за уред за дялово разпределение и 2,40 лева за водомер потребителите освен че ползват уреда, получават дистанционен отчет всеки месец, както и ежемесечна сметка на база реалното потребление. Монтажът на новите и демонтажът на старите уреди, както пломбирането и програмирането са безплатни.

От Дружеството за дялово разпределение напомнят, че клиентите на централно парно по закон са длъжни да монтират уреди за дялово разпределение, освен в случаите, в които няма техническа възможност в сградите (т.нар. еднотръбни инсталации, които са много малък процент). Според разпоредбите, при изгасване на уред за дялово разпределение поради изтичане живота на батерията, ако няма възможност да се извадят показанията за потреблението, на клиентите се начислява сметка на база миналогодишното потребление. Ако уредът не бъде подменен и през следващия сезон, топлинните счетоводители са принудени да начислят служебна енергия, равна на пълната мощност на отоплителното тяло, както е по закон.

Може да харесате още...