Пазарджик се готви за “Зимни музикални вечери”

pazardjik-koleda4Пазарджик се готви да посрещне участниците в международния фестивал за симфонична и съвременна музика “Зимни музикални вечери проф. Иван Спасов”.  От 30 януари до 2 февруари тази година фестивалът ще е под знака на 80-годишнината от рождението на човека, поставил неговото начало – проф. Иван Стоянов, основател на Симфоничния оркестър в града. Почитателите на музикалното изкуство ще имат удоволствието да чуят едни от най- добрите произведения на Панчо Владигеров, Дворжак, Щраус, Гершуин, Брамс…И тази година фестивалът ще се предхожда от цикъл концерти. Освен симфоничният оркестър на Пазарджик, ще участват и солисти от Корея, Иран и България. Предвиждат се гост музаканти и изпълнители и от Италия и Франция. Сред утвърдените в света имена, които идват за форума, са Селин Моне, Веско Ешкенази, Людмил Ангелов, Пиеро Романо и Франсиз Дюрой.

За втори път в рамките на фестивала ще бъде открита и архитектурна изложба на проекти и реализации за периода 2010- 2013 г. на членове на Камарата на архитектите – Пазарджик и съюза на архитектите – Дружество Пазарджик. До този момент заявки за участие са подали 19 свободно практикуващи архитекти и архитектурни бюра.На изложбата ще бъдат показани две табла в памет на арх. Любомир Здравков Здравков, който ни напусна в края на 3013 година. Той е автор на сгради, оформящи облика на съвременен Пазарджик. На едно от таблата ще можем да видим един от последните му обекти – „Вилна сграда край язовир Батак”, която спечели награда на миналогодишния архитектурен преглед, организиран от КАБ- РК Пазарджик

Откриването на изложбата е в първия ден и на фестивала – тя ще бъде изложена във фоайето на зала „ Маестро Георги Атанасов” . Нейни спомоществователи са Камарата на Архитектите в България , Съюзът на архитектите в България, Община Пазарджик, както и няколко фирми-производители на строителни материали. „Тези дни на културни празници се превръщат в място за среща на интелектуалния елит на град Пазарджик и областта , пред който искаме да покажем създаденото от нас през последните, трудни за целия строителен бранш, години. Подобна изложба с периодичност четири години сме организирали и през 2006 и 2010 година, като се надяваме да продължим създадената традиция и в бъдеще” – казаха председателите на КАБ- РК Пазарджик и САБ – Пазарджик дни преди официалния старт на музикалния фестивал и експозицията.

Може да харесате още...