Българските лекари на хонорар в Германия са сред най-търсените

koridor_ leka_aparatРаботата на хонорар за български лекари в Германия е атрактивен начин да се спре изтичането на лекари. Тя набира все по-голяма скорост сред нашите медици, а най-търсените специалисти там са в областта на общата медицина, психиатрията и анестезиологията, пише в прессъобщение Мариета Георгиева, сочейки  интернетплатформата forumdermedizi.

Д-р Димка Меридонов съветва да се избира този начин на работа, защото той осигурява по-голяма мобилност на лекаря, отсъствие само в рамките за по няколко дни до месец, опит в различни работни среди, който може да обогати нашата лекарска практика и голяма рентабилност. Размерът на хонорарите се движи в рамките на 70 до 120 евро на час. В зависимост от спецификата на работата и нивото на българския специалист, за два дни могат да се спечелят до 2 000 евро.

В Германия наемането на лекари на хонорар е популярен начи на работа, чрез който болниците и клиниките компенсират, когато основните им кадри са в отпуск, в болнични или имат участия в международни мероприятия. За да бъдат предпазени от некоректни работодатели, Д-р Меридонов съветва лекарите да сключват договор с фирми посредници, които им гарантират по няколко ангажимента на година, защитават техните права пред работодателя по отношение на спазването на финансовите договорки.

източник: Мариета Георгиева

За 2013 г. Д-р Димка Меридонов има сигнали от 35 български лекари, които работят в Германия за нарушаване на техните права. Най-честите оплаквания са за подписването на неизгодни договори с болниците, за липса на отпуски и възможност за болнични, наемането им като асистенти на по-ниски заплати сред наетите на трудов гоговор, а не като специалисти.

Може да харесате още...