Проектът на Изборен кодекс – приет на първо четене

izbori_001Преференциално гласуване, включително за Народно събрание, предлага проектът на нов изборен кодекс, внесен от левицата в Парламента и гласуван на първо четене в четвъртък. Прагът за разместване на листата да е седем процента, пише в проекта още. Друга новост е въвеждането на машинното гласуване, което първо ще бъде изпробвано паралелно с гласуването с хартиени бюлетини. Предвижда се бюлетините за предстоящите европейски избори да бъдат печатани от печатницата на БНБ, подобно на ценните книжа.

И още –  назначаването на ЦИК ще се прави от Парламента, вместо от прездидента, както беше досега. Според вносителите от БСП, с този законопроект оставали в миналото фалшификациите с бюлетини и контролирания вот.

Общото впечатление – на първо журналистическо четене, обаче е, че партийното статукво се запазва и бетонира. Не само с високия процент на прага за разместване в партийната листа при преференциален вот, който, според специалисти, на практика гарантира непроменяемостта й.   Но и заради неслучения дебат за мажоритарен вот. Така поредната илюзия, че ще живеем в страна с различно бъдеще, се разтваря в мъглата на януари…

Може да харесате още...