В Пловдив започна събирането на таксата за притежаване на куче

ku4e_s_toaletСобствениците на домашни кучета в Пловдив знаят, че до края на месец март е законовият срок за заплащане на “таксата за притежаване на куче”.  Размерът на годишната такса за 2014-т,  определена от Общински съвет Пловдив, е 30.00 лева. Собствениците на вече регистрирани в районната администрация по местоживеене любимци заплащат пълният размер на таксата, а новорегистриращите се – една дванадесета от годишния й размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването. Трябва да знаете, че съгласно чл.175 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, кастрираните кучета са една от категориите, които са освободени от заплащане на такса. 

Другите категории кучета, за които собственикът е освободен от заплащане на “Такса за притежаване на куче” са:
1. кучета на инвалиди;
2. служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;
3. кучета, използвани за опитни цели;
4. кучета, използвани от Българския червен кръст;
5. ловни кучета.

Това, че вашето куче попада в някоя от категориите, освободени от таксата, не означава, че сте освободени от задължението да направите административна регистрация на Вашия любимец, напомнят от Общината, обаче. Необходимо е да представите в районната администрация по местоживеене ветеринарният паспорт на кучето и документа, удостоверяващ, че кучето ви е от изброените шест категории.

И не забравяйте, че Удостоверението и ветеринарномедицинския паспорт на вашето куче са документите, с които трябва да извеждате домашния си любимец извън дома. Задължително изискване, съгласно законодателството ни, е и идентификацията на вашия любимец – татуировъчен номер или микрочип, поставени от ветеринарен лекар.

Ако все още нямате домашен любимец, а искате такъв, може би ще откриете подходящия в Общинския приют за безстопанствени животни – Пловдив, който се намира на 5-ти километър “Пазарджишко шосе”.  През 2013 -та 112 безстопанствени кучета, настанени в общинския приют, намериха дом и грижовен стопанин. Приютът може да се посети във всеки работен ден от 10:00 до 13:00 и от 14:00 до 16:00 часа. За предварителна информация може да се свържете на телефон : 032/96 61 84.

Може да харесате още...