Напук на ниската раждаемост в България, Университетската болница в Пловдив отчита своеобразен рекорд: 130 бебета само от началото на годината

bebe_kuvyoz130 деца са се родили от началото на 2014 гoдина в Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив. Само днес до обяд проплакаха още 6 бебета.  През миналата година в Клиниката по акушерство и гинекология на пловдивската университетска болница са се родили близо 2000 бебета. Приблизително толкова са и родените през 2012-та. На фона на намаляващата раждаемост в страната, това е своебразен рекорд, смята началникът на клиниката  по акушерство и гинекология проф. д-р Благовест Пехливанов. Той подчерта, че по-голямата част от ражданията са по естествен път, а не чрез цезарово сечение.

В деня на родилната помощ Пехливанов припомни плашещата статистика деца да раждат деца. Всяка седмица имаме родилки на 14-15-годишна възраст и в 99% от случаите това са представителки на ромския етнос, уточни професорът.

И днес, както всяка година, в клиниката пресъздадоха обреда от народната традиция, в която празникът е по-популярен като Бабинден. Млада майка, родила през изминалата година полива с вода ръцете на хората дарили живот на рожбата й.

В тази роля днес се въплъти акушерката Адела Петрова, която наскоро е родила първото си дете. Тя помогна на проф. Пехливанов, главната акушерка Дора Мрянова и доайена на акушерството и гинекологията в Пловдив проф. д-р Тотю Пиперков да измият ръцете си и да пръснат вода – според поверието броят на капките вода е равен на броя на децата, които ще се родят през новата година.

Както изисква обредността на Бабинден тримата изрекоха наричания за здраве към екипа и за много и успешни раждания. Равен брой момчета и момичета ще се родят през 2014 г. Това предрече с разчупването на празничната погача на две равни половини проф. Пехливанов.

Може да харесате още...