Идният месец ще е на политическите консултации, ще се предлага за дискусия Закон за печатните медии

rosen_plevnaliev_001Февруари ще е традиционният „месец на политическите консултации“. Това обявои президентът Росен Плевнелиев на пресконференция по повод 2 години от встъпването си в длъжност. В този период той ще предложи на парламентарните партии, като част от дневния ред на консултациите, да се проведе дискусия за изработването на Закон за печатните медии, за ефективните инструменти за борба с медийните монополи, включително за свободна дистрибуция и за гарантиране на немонополно присъствие в областта на разпространението на печатни произведения.

Президентът припомни, че много идеи за подобряване на медийната среда в България бяха чути в рамките на инициативата на държавния глава „Диалог с гражданите“ през ноември 2013 година. И подчерта, че всички инструменти, с които Президентската институция разполага, ще бъдат използвани, за да бъдат въведени в дневния ред на институциите въпросите, поставени от гражданите.

Очаква се в „месеца на политическите консултации“ да бъдат обсъждани реформите в сектор „Сигурност“, в енергетиката, в образованието, здравеопазването, земеделието. На дневен ред, по думите на президента, са още Договорът за партньорство с Европейската комисия 2014-2020 година, изборите за Европейски парламент, политическата криза.

По повод въведената такса върху производството от възобновяеми енергийни източници, държавният глава отново подчерта, че реакцията му да сезира Конституционния съд е свързана с отношението към „хиляди малки и средни производители“ в сектора. „В т.нар. „кафяв сектор“ има трима, а в ядрената енергетика не коментирам“, каза Росен Плевнелиев. „Посочих много ясно, че ако искаме да помагаме на малките производители, трябва да имаме прогнозируемост. Големият проблем е за липсата на прозрачност, която уврежда бизнес климата в страната“, коментира държавният глава.

източник: пресцентър на Президентството

Може да харесате още...