Стартира националната литературна награда за хумор и сатира “Райко Алексиев”; Община Пазарджик обяви и конкурс за местни творци

pazardjik_centarСтартира 5-то издание на Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев”. Тя се присъжда на всеки 3 години и се връчва на 7 март, рождения ден на пазарджишкия хуморист и карикатурист. Националната литературна награда за хумор и сатира “Райко Алексиев” се присъжда от Община Пазарджик за цялостно литературно творчество и принос в съответния жанр. Нейни носители са били: Радой Ралин и Марко Ганчев /2002 г./, Йордан Попов /2005 г./, Васил Сотиров и Михаил Вешим /2008 г./ и Мирон Иванов /2011 г., посмъртно/. Паричната стойност на наградата е 2 000 лв. и е придружена с грамота. Предложения за награждаване могат да правят неправителствени организации, свързани с литературата – СБП, Сдружение на българските писатели, в. “Стършел” и институции, като Национална библиотека, Библиотека “Н. Фурнаджиев” – Пазарджик, както и други творчески сдружения, в срок до 14 февруари 2014 г. на адрес: 4400 Пазарджик, Община Пазарджик, бул.”България” 2, дирекция „Образование и култура”, за наградата “Райко Алексиев”.

Във връзка с връчването на наградата Община Пазарджик обявява конкурс между творците от Пазарджишка област. Ще бъдат присъдени три награди по 350 лв., придружени с грамоти, за:

Хумористична поезия – епиграма, басня, стихотворение /не повече от 2 стр. за всеки жанр/;
Хумористична проза – миниатюра, фейлетон, къс разказ /не повече от 3 стр. за всеки жанр/;
Карикатура – до 3 карикатури .

Творбите не трябва да са публикувани.  Отпечатани в два екземпляра, те и карикатурите /оригинал или ксерокопие/ трябва да бъдат представени най-късно до 14 февруари 2014 г. на адрес: 4400 Пазарджик, Община Пазарджик, бул. ”България” 2, дирекция „Образование и култура”, за наградата “Райко Алексиев”.

източник: пресцентър Община Пазарджик

Може да харесате още...