Пилатес инструкторът Атанаска Димитрова или една история за 8 часовата работа зад бюро или как в търсене на начини за преодоляване на стреса можеш да промениш живота си

nasiИзглежда като момиченце – слаба, почти винаги на конска опашка или с прибрана коса, с едва загатнат грим и усмивка. Говори тихо и не можеш да си представиш иозобщо дали може да повиши тон или да се разсърди на някого. А когато я видиш в спортната зала да прави упражнения, няма как вглъбяването й да не те провокира да се опиташ да постигнеш хармонията, която излъчва. Тя е Атанаска Димитрова или още Наси – пилатес инструктор в Клуб Тотал Спорт в Пловдив, която след 8 и половина години работа в Германия се връща у нас, за да открие това, с което винаги е искала да се занимава.

Учих в Художествената гимназия в Смолян – нищо, свързано с това, което е сегашното ми всекидневие – медии и спорт. После започнах висшето си образование по специалността “Медии и комуникации” във Вестфалския Вилхелм Университет в Мюнстер, Германия и още докато бях там, започнах да спортувам. Тичах, ходех на фитнес, изпробвах всички видове танци, в това число техно и ориенталски – казва Наси. Живее със сестра си, занимава се с медии, каквото и завършва, както и интериорен дизайн. Нямам обяснение защо се върнах, но магистратурата много ме измъчи. Връщането беше – може би – зов на сърцето ми, признава.

Връзката й с Германия, обаче, продължава и в Пловдив, където се прибира. Започва работа за немска компания. Занимавам се с обработка и публикуване на новини – това е 8 часа работа зад бюро. Поех ангажимент и да ръководя дейността тук и в един момент трябваше да започна да се справям със стреса – разказва Наси.

Офисът й е на метри от Клуб Тотал Спорт. И тя тръгва редовно, за да търси начини да се пребори с болестта на съвремието. Подобно на танците в Германия, в Клуба изпробва всички видове спорт. И от ученичка на Лана Петкова за 2 години се превръща в инструктор. Така от 2010-та може да я видите редовно в Клуба като треньор по пилатес.

Ако йога е начин на живот, пилатес е повече гимнастика – усмихва се Наси. Тайната на хармоничната фигура, която се постига с него, е разтягането на мускулите. Именно то помага натоварването им с упражнения за стягане да не ги превръща в мускулна маса. Пилатес се играе бавно, не се изпълнява в ритъм. И е интересно как точно това успокоява духа. Затова, тренирайки физическото си тяло с тази гимнастика, някак неусетно работиш и за релакса си.

В групите на Наси идват предимно жени. Повечето са в най-активната си възраст – 45-50 години, но има и 16-17 годишни момичета. Привлича ги това, че без екстремно натоварване могат да стегнат корема, бедрата и ръцете си. Добре е да се знае, че освен всичко това, с пилатес се помага и при хора с гръбначни изкривявания, а лекарите препоръчват този тип гимнастика при определени травми на опорно-двигателния апарат и дори като превенция на остеопорозата.

Ако работата ви е като на Наси, зад бюрото, тя има специални упражнения, които да сподели с вас, ако я потърсите в часовете й в Тотал Спорт: сутрин от 8 до 9 часа в понеделник, вторник и четвъртък. Най-общо казано – те са свързани с протягане, раздвижване на врата, внимателно усукване. Ако опитате, обаче, наред с тях, да идвате в Клуба, ще се почувствате много по-освежени. Защото – както казва Наси – тренировката в група, където хората обменят енергия, ще ви зарежда с добро настроение за целия ден. И още нещо – занимавайте се професионално с това, което обичате да правите и няма как да не успеете. Нещо повече, то може да промени живота ви 🙂

Може да харесате още...