Многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC“ встъпи в бойно дежурство; България участва със 129 души

helikopter_rangers_krumovo_001С официална церемония вчера, 16 януари, Многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC“ встъпи в дежурство.  България участва  с механизирана рота в състав до 120 души и 9 офицери в Щаба на Силите. В церемонията в  района на Неа Санта, префектура Килкис, Гърция, участва началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. За първи път в историята на бойната група беше връчено знаме, прието от командира на силите на “HELBROC” бригаден генерал Димитриос Бикос.

Церемонията започна с кратка ретроспекция на създаването на бойната група, като бяха подчертани успешното сертифициране и декларираната готовност за носене на дежурството през първото полугодие на 2014г., както и решимостта за участие в мисии на Европейския съюз. В края Епископът на Килкис Емануел отслужи литургия.

Присъстваха представители на страната –домакин и страните-участнички – Гърция, България, Румъния и Кипър, висши офицери, сред които началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Република Гърция генерал Михаил Костаракос и генерал-лейтенант Николаос Деветзис, командващ корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция .

След церемонията по встъпване в дежурство, официалните гости имаха възможността да се запознаят с основните образци оръжие, техника и екипировка, които са на въоръжение във формированията на водещата нация в “HELBROC”. Заместник-командирът на „HELBROC “ и национален командир на българския контингент полковник Ивайло Братойчев, който също участва в церемонията по встъпване в дежурство, се включи и в координираща среща на командира на Силите.

източник: пресцентър Министерство на отбраната

снимка: архив

Може да харесате още...