Външните министри на България и Великобритания: “Признаваме положителния икономически принос на повечето българи, които в момента живеят в Обединеното кралство”

flag_bg2“Във връзка с отпадането на ограниченията за достъп до трудовия пазар за български и румънски граждани от 1 януари т.г. ние признаваме положителния икономически принос на повечето българи, които в момента живеят в Обединеното кралство. Потвърждаваме, че свободното движение на работници в ЕС на недискриминационен принцип е важна част от Единния пазар и фактор за растеж, конкурентноспособност и заетост.” Това се казва в съвместното изявление на министърите на външните работи на България и Великобритания Кристиан Вигенин и Уилям Хейг. То беше направено вчера след среща между двамата в Лондон, състояла се в рамките на официалната визита в Обединеното кралство на дипломат номер 1 на България.

Двамата външни министри са обсъдили значението на продължаването на досегашната съвместна работа за предотвратяване на евентуални злоупотреби с правото на свободно движение на работници от граждани на ЕС и на трети страни, както и на трудова експлоатация. “Очакваме подписването на съвместно писмо за намерения, което ще позволи на британски и български официални представители да продължат и засилят тяхното сътрудничество по този въпрос”, се казва още в изявлението на висшите дипломати.

Те са обсъдили и общите интереси на двете страни в енергетиката и са подчертали очакването си да продължи двустранният Енергиен диалог, особено в контекста на стремежа на България да увеличи диверсификацията на енергийните си доставки. “Ние се съгласихме, че Великобритания ще продължи да работи с България по развитието на нейната енергетика както в областта на ядрените, така и на газовите енергийни източници”, гласи общата позиция.

В нея са засегнати и теми като потвърждаване на политиката на НАТО на „отворени врати”; по-нататъшни усилия за успешно преодоляване на последиците от глобалната финансова и икономическа криза и предприемането на адекватни мерки на правителствата както в рамките на ЕС, така и на национално ниво, с цел да бъде ускорен икономическият растеж и подобрена конкурентоспособността. В областта на външнополитическите приоритети двете страни са обсъдили различни теми, между които Източното партньорство на ЕС , Западните Балкани, както и ситуацията в Сирия, като са отбелязали близки или съвпадащи позиции.

Посещението е при засилен медиен интерес от страна на английските журналисти – Вигенин даде интервюта за 8 водещи електронни и печатни медии като Би Би Си, Скай Нюз, Ай Ти Ви, Ченъл 4, CNN Европа, Радио Би Би Си 4, списание „Икономист“ и вестник Гардиън, съобщи пресцентъра на българското външно министерство.

В Лондон Вигенин се срещна и с наши сънародници. Необходимостта от съхранение на българската национална идентичност сред младото поколение българи в в Обединеното кралство, както и за засилване на интереса към изучаването на български език и литература, българска история и география се оказаха акцент в разговорите със служители от различните служби на Посолството ни в Лондон, Българския културен институт, Училището и църквата към Посолството. Вигенин отдели и специално внимание на ролята на културната дипломация за по-пълното представяне на цивилизационния принос и съвременните културно-политически достижения на страната ни.

Няколко часа продължи срещата му и с българи, които работят и живеят в Обединеното кралство. При засилен интерес в дискусиите бяха обсъдени проблеми на българите в тази страна и бяха набелязани възможни подходи и мерки за решаването им. Кристиан Вигенин призова българите да предлагат активно свои идеи и предложения за мерки, насочени към подпомагане усилията на българските институции за подобряване имиджа на страната ни във Великобритания.

източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...