Търговско-промишлената палата пуска безплатно мобилно приложение за проверка на баркодове

netwarsИма случаи на нерегламентирано използване на баркодове и това уврежда интересите на коректните фирми и въвежда в заблуждение потребителите за характеристиките на съответните продукти. Това съобщи главният секретар на Българската търговско-промишлена палата (БТПП ) Васил Тодоров пред депутатите от парламентарната икономическа комисия при разглеждането на проекта за промени в Закона за защита на потребителите.

За пресичане на тези некоректни практики и с оглед правилното прилагане на закона от страна на контролните органи, Васил Тодоров настоя да се заложи изрична регламентация на уникалния идентификационен номер, с който се маркират продуктите, и на тази основа да се предвидят санкции при нерегламентирано използване на подобни номера. Едновременно с това настояване БТПП съобщи, че ще пусне безплатно мобилно приложение за проверка на баркодове чрез мобилните телефони.  Така, според членовете й, потребителите ще могат по-лесно да взимат решения за една стока. Приложението е в процес на разработка.  Съвет GS1 България към БТПП предоставя тази възможност и сега чрез своята уеб страница и сайта на Международната Организация GS1. Всеки, който разполага с достъп до интернет, може да посети някоя от двете страници и след въвеждане на цифрите от баркода да получи информация за фирмата, притежател на дадения код и за легитимноста му чрез проверка по глобален номер на търговската единица(Global Trade Item Number – GTIN). 

Всяка фирма, желаеща да използва баркод по стандартите GS1, може да се обърне към националната организация GS1 и след регистрация в нея, да получи своите идентификационни номера (баркодове) които са уникални за целия свят. Системата за уникална идентификация и маркиране с баркод на стоките се администрира от Международната организация GS1 която тази година празнува 40 години от своето създаване. У нас функциите на национална организация се изпълняват от Съвет GS1 България към БТПП.  

източник: пресцентър БТПП

Може да харесате още...