Изграждат 11 “малки Пироговчета” в цялата страна за спешна помощ

bolni4na_ stajaРеформата в спешната помощ стартира. В момента работим по анализа на оборудването, необходимо във всички болнични комплекси за спешна помощ, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева в предаването „Лице в лице“ по БТВ. По думите й, на територията на цялата страна ще бъдат изградени 11 малки Пироговчета.  Бброят им не е случаен, а резултат от анализ на територия, население, терен. Всичко това е необходимо, за да може пострадалия най-бързо да достигане до лечебно заведение, в което в пълен обем да се осъществят мерките за спасяването на живота му, каза Андреева и уточни, че в изготвянето на концепцията за спешната помощ са участвали както лекари от спешната помощ и директори на спешни центрове, така тя е била одобрена и от кметове по региони.

Във всеки от новоизградените комплекси ще има един и същи вид апаратура и кадрова обезпеченост. „Още тази година стартираме процедурите за закупуване на линейки. Ще обновим около 10-15 % от автомобилния парк и така ще бъде всяка следваща година. Амбицията ни е до края на мандата всички линейки и апаратурата в тях да бъдат нови“, допълни министърът.

По думите й, най-трудната задача е с намирането на кадри.  Недостиг има и в рамките на ЕС, където дефицитът е от над 1 млн. лекари. „Колегите в ЕС заминават в САЩ, Канада, Япония, а българите в ЕС“ – е равносметката. Според нея решението на този проблем касае заплащането. На въпрос за увеличението на заплатите в сферата на здравеопазването Таня Андреева отговори, че за лекарите то ще бъде към 15%, за специалистите здравни грижи – 10% и за шофьорите и парамедиците – 5%. Тя прогнозира, че до две години реформата в спешната помощ ще бъде завършена.

източник: пресцентър МС

 

Може да харесате още...