С малко над 219 милиона бюджет за 2014-та, Община Пловдив – с амбиция да подобри живота на пловдивчани

budjet3Община Пловдив е с амбиция да промени живота на пловдивчани към по-добро през 2014-та и бюджетът за годината го позволява. Това стана ясно днес след официалната презентация на общинския портфейл от кмета Иван Тотев пред медии. В Градския Дом на културата “Борис Христов” с английска точност – в 11:00, с френска елегантност – на костюма и очилата си; с немска прецизност – 49 слайда с цифри и само една техническа грешка, за славянски разкош; с американска убедителност – като у броекр на Уолстрийт – градоначалникът се изправи пред журналистите и демонстрира перфектно познаване на материята. В подкрепа на бюджета пред медиите беше нареден и целият управленски екип на Общината.

И така: 219 257 495 е точната цифра на парите, с които ще разполага градът на тепетата тази година. Приходите за делегирани държавни дейности тази година са 102 591 126 лв. А местните приходи -116 666 369 лв. От последните чрез глоби, санкции и наказателни лихви в хазната се очаква да влязат 3 млн. 300 хил. лв.

За образование Общината ще похарчи 87 388 721 лв, което значи 39, 86 % от общия бюджет. В това перо се предвижда санирането на 22 детски заведения. С 50 000 лв. да стартира за първи път програма за модернизиране на учебния процес.И след детските градини, да се въведе електронен прием и за децата в първи клас.

Здравеопазването ще коства на Пловдив 13 мил. 170 хил. 455 лв. Важното в сектора е, че най-вероятно – заради лошото си финансово състояние, ДКЦ 3 ще се обедини с ДКЦ Пловдив. И че Онкоцентърът ще получи средства за модерен лъчерерапевтичен комплекс.

В областта на социалното подпомагане Общината ще се похвали с откриване на 2 нови социални услуги, във връзка с които 50 000 ще покрият ремонта на обслужващите ги сгради.

Културата през 2014-та ще е обезпечена близо 12 милиона лева. От тях показателните цифри са 2: за културни прояви се предвиждат 1 350 000 лв. И за Фондация Пловдив – Европейска столица на културата – 450 000 лв. И още: за Дома на културата „Борис Христов“ се предвиждат 450 000 лв. А за субсидия на Операта, Драмата и Кукления театър – 200 000 лв. 200 000 лв. Са планирани и за археологически разкопки. 365 000 – за ремонт и преустройство на Римския Стадион.

В сферата на спорта 670 000 лв. ще подпомагат спортните клубове. 694 000 лв. са за издръжка на общинските спортни бази. Тази година още в началото на април Пловдив ще домакинства световно първенство по фехтовка.

Капиталовата програма е на стойност 38 512 934 лв. В нея сред множеството дейности се включва изграждане на нова детска градина в Район Западен. И реконструкция на т.н. Хотел на Ванко 1 за административни нужди с 1 504 800 лв.

Жителите на Кичук Париж ще са щастливи да научат, че няма да се тътрят още дълго по старите павета на бул. Македония, защото от ул. „Даме Груев“ до бул. „Никола Вапцаров“ ключовото трасе в квартала ще смени настилката си като се предвиждат и джобове за автобусните спирките. Същата процедура по смяна на настилката и автобусни джобове, както и паркинг зона до „Капитан Райчо“, ще отвори пространството и около Гранда. Паважът ще се смени с асфалт по цялата дължина на „Петко Д. Петков“ – от „Богомил“ до бул. „Кн. Мария Луиза“.

Преасфалтиране очаква и бул. „Христо Ботев“ – от Автогара Юг до кръстовището на бул. „Никола Вапцаров“. С кръгово кръстовище и преасфалтиране ще се отпуши и подобри комфорта при движението до Водната палата. Улесняване на потока ще има и при продължението на „Ал. Стамболийски“ от „Кукленско шосе“ до „Асеновградско шосе“, а отдавна мечтаната връзка межу „Западен“ и „Южен“ с Модър-Царевец започва да се случва още след броени дни.

И още за движението, но този път по улиците – то ще стане по-светло с 431 000 лв. Отделно с 50 000 лв. Ще светнат 50 пешеходни пътеки!

Във всеки район ще се построят най-малко по 2 детски спортни площадки, а в най-кварталите Южен и Централен – броят им ще е малко повече.

Пловдив ще е единствен и с модерния 3 D планетариум с близо 10 метра диаметър в Природонаучния музей, за чието изграждане са предвидени 300 000 лв. Ще имаме най-после и Зоологическа градина. Двугодишният проект ще стартира с малко над 1 млн. Лева. И през 2015-та се очаква да поздравим най-малките пловдивчани с модерно зоо-съоражение на 40 декара.

Извън бюджета, Общината продължава да работи по 23 европейски проекта. От които особено практичен за хората е този за устойчив градски транспорт. Той ще въведе електропнното таксуване, при което няма значение колко автобуса сменяш, защото ще плащаш билет не за всеки от тях, а за броя на часовете, в които го ползваш. Това ще смени кардинално погледа на пловдивчани към ползването на услугите на Градския транспорт, както и на фирмите, ангажирани с превоза.

Бюджетът ще влезе за гласуване в ОбС и няма информация, която да подсказва, че няма да бъде приета, коментира Иван Тотев. Така, по думите му, Пловдив ще е отново сред първите градове с приет бюджет, което пък ще даде възможност на администрацията за бързо планиране на дейностите и качествена работа по тях.

Остава всичко това да се случи по европейски. И в края на годината да можем да се похвалим с преизпълнение на бюджета с повече от 1 %, каквато е равносметката за 2013-та. Въпросът е да не се омаскарят нещата по български със спънки и политически интриги.

 

 

 

 

 

 

Може да харесате още...