Депутатите се събраха след Коледната ваканция под полицейска охрана и при изморен протест

ns-protest5Третата сесия на 42-рото Народното събрание започна и депутатите се върнаха на жълтите павета след коледната си ваканция отново под полицейска охрана, но при изморен протест. Посрещането им беше като в роден дом: скандирания за оставка на правителството и контра проява про-Орешарски. Случка с провокатор и друга – с арестуване на лица на протеста. Нищо, което не сме виждали в последните 7 месеца и което не сме предолагали, че ще има в днешния ден. Освен причината за актовете на двама протестиращи. Не за опит да блокират булевард, например, а за… неправилно пресичане.

В пленарна зала ситуацията се оказа отново позната. Дребни скандали като в какъв ред да се произнесат речите на партиите в Парламента, традиционни за началото на всяка нова сесия.  Казаното не впечатли с новости.  Новината беше само от министъра на вътрешните работи, който обяви, че в системата на МВР се върви към повишаване на възнагражденията.

Иначе, по информация от пресцентъра на НС,  в седмичната програма на депутатите предстои обсъждане на промени в Закона за кредитните институции. На първо четене ще бъдат обсъдени промени в Закона за защита от дискриминация и в Закона за виното и спиртните напитки, на второ четене – промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. Ще бъде обсъден и доклад на Временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушенията, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, както и проект на решение по доклада.

В програмата са и второто четене на законопроект за ограничаване изменението на климата, доклади на Комисията за взаимодействие с граждански организации, както и доклади за дейността на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност за 2011 и за 2012 година.

 

снимка: архив

Може да харесате още...