БГ бизнесът се запозна с приоритетите на гръцкото председателство на ЕС

leti6te_plovdiv_01 Насърчаване на износа на България и подобряване на външната позиция на страната – това е основната препоръка на експертите на Булбанк, направена към българския бузнес по време на традиционната среща на Евроклуба към БЪлгарската търговско промишлена палата (БТПП). Председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че според изследванията на Палатата, единственото направление, в което може да се потвърди категорично възходящо развитие през 2014 година е именно експортът. Той изрази надежда по време на новото председателство на ЕС от Гърция да се засили инвестиционната активност.

Гърция вече започва да се справя с финансовите проблеми и не за първи път излиза от кризисни положения – каза още Симеонов и изрази увереност, че съседите ни ще се справят успешно с новото предизвикателство да председателстват ЕС. Той отбеляза, че периодът на гръцкото председателство на ЕС съвпада с председателстването на Асоциацията на Балканските палати от Съюза на гръцките търговски палати и пожела на гръцките колеги успех и в това предизвикателство.

По думите на посланика на Гърция у нас Димостенис Стоидис, приоритети на Гърция за общността в следващите 6 месеца включват овладяването на безработицата и повишаване на младежката заетост, увеличаване на кредитния капацитет на Европейската инвестиционна банка, за да се засилят инвестициите във високопроизводителни сектори. Справянето с финансовата и икономическа криза в Еврозоната и завършването на новата архитектура на Икономическия и паричен съюз ще останат със сигурност приоритети за ротационното председателство на ЕС през следващите години, включително на гръцкото.

Гръцкото председателство ще съсредоточи усилия и върху управлението на миграционните процеси. Плановете предвиждат управление на миграцията в полза на стимулиране на растежа и същевременно мерки за справяне с проблемите, породени от нелегалната миграция, за социалното сближаване и политическата стабилност. Морската политика също ще бъде приоритет на гръцкото председателство и се очаква изработване на Стратегия за развитие на морските дейности.

 източник: пресцентър БТПП

Може да харесате още...