Ранобудните студенти свалиха окончателно окупацията; КС остави Делян Пеевски в НС; Първанов обяви, че АБВ готви евро-листа, но остава в БСП

boksova-kru6aТри политически новини от 14 февруари, които може и да нямат никаква връзка, ама може и да имат. Решете сами.

1. Окончателно падна студентската окупация. Ранобудните студенти го обявиха на пресконференция след нощ на размисъл и гласуване на 100 човека, от които 80 с вот “за”. Иначе още на 17 ноември протестиращите пуснаха колегите и преподавателите си в СУ, за да учат. Мотивите за прекратената окупация днес: “защото не може да продължи вечно”.

2. Конституционният съд остави Делян Пеевски за депутат, отлонявайки като недопустимо искането на президента Росен Плевнелиев за обявяване за противоконституционно на Решение на Народното събрание от 19 юни 2013 г. за отмяна на решението за избиране на председател на Държавна агенция „Национална сигурност” от 14 юни 2013 г. (ДВ, бр. 54 /2013 г.). 8 магистрати под председателството на ДимитърТокушев гласуваха за пекратяване производството по делото и връщане наискането на Плевнелиев. С особено мнение са подписали съдиите Благовест Пунев, Румен Ненков и Анастас Анастасов. Съдията Кети Маркова се оказа в отпуск. Делото беше образувано на 29 октомври 2013 г. по искане на президента.

3. Екс президентът Георги Първанов обяви, че АБВ (Алтернатива за българско Възраждане) готви самостоятелна кандидатска евро-листа. Той зададе въпроса КОЙ, станал рефрен на протестите от юни до сега и обвини ръководството на левицата в тежка зависимост. Самият той е категоричен, че няма да цепи столетницата. И ще търси коалиционен партньор за евроизборите, тъй като АБВ няма да бъде регистрирана като партия.

Така 7 месеца след надигането на вълната “делянпеевскиКОЙоставка”, тя вече стигна до брега, омаломощена, и изми стъпките на ранобудните студенти в пясъка. Те се сетиха, че е добре да влязат на лекции, защото – както върви по български, окупиращите първокурсници още не знаят какво е това студентски час, а вече им предстои сесия. Сговорно като дружина КС реши с един замах терзанията на много дебатиращи от последните месеци и доказа, че каквото и да говори обществото, законът е въпрос на тълкуване. А експрезидентът удари десятката с ход, който го върна на шахматната дъска на сериозните играчи без да е необходимо да регистрира своя партия и да организира структури.

Енергията на вълната, която може да помете задкулисието, все още се акумулира някъде далече, далече… И кога ще стигне с истинската си мощ брега, за да се стовари с грохот върху него, не е ясно!

Ясно е, че през 2014-та ще има интересна политическа ситуация. В която най-ранобудни ще бъдат социалистите, а  най-дебатиращи – екс окупиращите студенти.

Честит Банго Василий! И да са мирни делата. И документите. И тълкуванията им…!

Може да харесате още...