Зинаида Златанова призна в ефир, че спорният текст от проекта на нов НК, санкциониращ снимането без съгласие на обекта може да отпадне

vodataСпорният член 146 от проекта на нов Наказателен кодекс може да се прередактира или да отпадне. След като има такъв голям консенсус на една гилдия, която се чувства лично засегната, съм склонна да се откажа от текста. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в сутрешния блок на Нoва ТВ във връзка с коментирания в последните дни текст, санкциониращ възможността за снимане, ако няма съгласие на обекта.  

Текстът предизвика масово недоволство сред журналистическата гилдия. Представете си как ще звучи журналистическо разследване, ако фоторепортерът или операторът оставят техниката си и изтичат да питат един чиновник, примерно, сгащен да взима подкуп, може ли да го снимат…

Текстът е бил приет от работната група през 2012година и  е бил предложен и подкрепен от правозащитни организации, обясни Златанова. „2012г. е годината, когато беше пикът на незаконните подслушвания и имахме изключително голяма обществена нетърпимост по отношение на намесата в личното пространство”, напомни тя. „Гледайки текста, си мисля за Европейската конвенция за правата на човека. По никакъв начин не ми дойде на ум, че точно журналистите ще се припознаят”, изненада се тя.

Сега правата за защита на личността се търсят по гражданско-правен път. „Наказателно-правният път е просто по-висока степен на защита”, е мнението на министъра на правосъдието.

Вицепремиерът обърна внимание и на чл. 193 от проекта на кодекса, който е  свързан със защитата от цензура. Текстовете гласят следното:

Чл. 193.
(1) Който противозаконно контролира или ограничава печатни произведения, публични изяви, спектакли или дейността на средство за масово осведомяване, се наказва с лишаване от свобода до три години, с пробация или с глоба.
(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице в нарушение на службата или на функцията му, наказанието е лишаване от свобода до четири години и лишаване от право по чл. 60, ал. 1, т. 1.

Може да харесате още...