Бургаските математици с нови отличия

flag_bg2След 3 дни, на 12 януари, в Института по математика и информатика  ще получат наградите си от декемврийското състезание “Иван Салабашев” най-добрите математици на  ПМГ „Акад. Никола Обрешков”.  Турнирът се проведе на 7 декември 2013-та и включи деца от 2-ри до 12-ти клас. Възпитаниците на бургаската математическа гимназия завоюваха един златен, два сребърни и един бронзов медал, четирима състезатели получиха грамоти за отлично представяне. 

Изключително силно се оказа представянето на петокласниците. Румен Иванов приключи турнира с максимален резултат и взе златния медал за своята възрастова група. В тази група и сребърният медал е за бургаски ученик – Галин Тарашев, а Жаклин Катърджиева получи грамота за отличното си представяне. Сребърен медал спечели и Николай Шиваров от 7 клас, а Магдалена Георгиева от 11 клас получи бронзовият медал в своята група. С грамоти за отлично представяне приключи турнирът за Мартин Григоров от 6 клас и Митко Стайков от 11 клас.

От два други престижни математически форума учениците от   ПМГ  донесоха на училището си златни, сребърни и бронзови медали, купи и грамоти, с което още веднъж доказаха, че в талантите се развиват успешно.  С три бронзови медала се завърнаха младите бургаски математици от престижното азиатско математическо състезание AITMO (Asia Intercities Teenager’s Mathematics Olympiad) 2013. То се проведе в индонезийския град Богор между 25 и 30 декември 2013 г. За медали се състезаваха 128 математици от 10 страни – Индия, Индонезия, Иран, Казахстан, Китай, Малайзия, Тайланд, Тайван, Филипините. Единствената европейска страна бе България, представена от два отбора – на математическите гимназии в Бургас и София.

Отборът на ПМГ Бургас в състав: Гергана Георгиева от Xа клас с учител Тонка Михова и Константин Гаров, Христо Добрев и Кристина Атанасова от VIIIб клас с учител Елка Хаджийска , спечелиха бронзови медали в индивидуалната надпревара. В отборното класиране бургаските математици са втори подгласници, за което получиха купа и бронзови медали, а в групата–първи подгласници.

Децата от Бургас и София са впечатлили азиатските си домакини и с атрактивен български народен танц, за който получили поредната купа.
Заради изключително доброто представяне на българските ученици организаторите на състезанието са взели решение през 2015 г. то да бъде преименувано на ITMO (International Teenager’s Mathematics Olympiad) и от азиатско да се превърне в интернационално математическо състезание.

Може да харесате още...