Създават Национален съвет за учене през целия живот

books-studentsСамо 1,5% от населението на възраст между 25 и 64 години е участвало в т.нар. формално и неформално образование и е използвало възможността за учене през целия живот. За сравнение – в развити европейски страни този процент варира между 10% до 18%, а при някои достига дори 30%. Това са данни на Националната Статистика за 2012-та година, които днес бяха съобщени от министърът на образованието и науката Анелия Клисарова пред медии по повод приетата от Правителството Национална стратегия за учене през целия живот 2014-2020 г. „Чрез тази Стратегия ще успеем да намалим негативните резултати и ще постигнем по- качествена и ефективна национална система за образование и обучение не само на учениците, а и на възрастните хора“, категорична е министърът. 

Четирите основни принципа, на които е основана стратегията, са рилагането на образователен подход, който подпомага развитието на всички учещи, допринася за изграждането на мислещи, можещи и инициативни личности; повишаването на качеството на образованието и обучението; осигуряването на образователна среда с равнопоставен достъп до учене през целия живот за активно социално включване на всички граждани и стимулирането на образованието и обучението съобразно потребностите на икономиката и промените на пазара на труда.

Проф. Клисарова обясни, че ще бъде създаден Национален съвет за учене през целия живот, който ежегодно ще изработва планове за действие и изпълнение на стратегията. Ще се извършва и годишен мониторинг за определяне степента на изпълнение и проследяване на ефективността. Предвижда се и план за взаимодействие, тъй като в стратегията участват както други министерства, освен МОН, така и неправителствени организации. В Националния съвет ще има представители на правителствени, неправителствени организации, работодатели, образователни центрове.
По отношение на финансовите средства за Стратегията министърът отбеляза, че източниците ще бъдат – държавния бюджет, ЕС, особено по програма „Еразъм“, структурните фондове и други.

На въпрос какви специалисти се търсят на пазара, министър Клисарова отбеляза, че е възложено такова проучване да се направи по региони. По думите й, има недостиг на лекари, на инженери, на асансьорни техници, заварчици и стругари.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...