Обединените земеделци настояват за създаване на условия за алтернативен поминък в регионите, където се отглежда тютюн

tutun-protesti1 “Защо поредица управления не създадоха условия за алтернативен поминък в регионите, където се произвежда тютюн?” Това попита в отворена позиция, свързана с протестите на тютюнопроизводеителите от началото на седмицата, Петя Ставрева, лидер на Обединените земеделци. “Европейските държави години наред инвестират в създаването на алтернативна заетост”, отбеляза тя и подчерта, че позицията, която твърдо подкрепя организацияата, която представлява, е за стартиране на регионални програми, отчитащи нуждите и възможностите на хората по места и създаващи нови работни места чрез алтернативен поминък.”Интересите на тютюнопроизводителите у нас трябва да бъдат защитени. Но поставянето на част от българските производители в привилегировано положение в сравнение с останалите фермери не е далновидно решение за развитието на агросектора,” допълва още Ставрева.

В понеделник  тютюнопроизводители от Южна България блокираха международния път за Турция в знак на протест срещу ниските цени на тютюна. Те излязоха с декларация, в която се иска спешен старт на кампанията за изкупуване на ориенталския тютюн и средна цена за килограм продукция от 7 лева. Ако килограм тютюн тази година се продава на цена по-ниска от тази, то заетите в отрасъла ще фалират, заявиха тютнопроизводителите. “Миналата година по tutun-protesti2това време бяхме забравили, тази година добре, че времето тръгна с нас и не мухляса. Имам чувството, че точно това целят – да се развали тютюнът и да намалят цената” – сподели пред F2F TV Асен Гогов.Протестиращите запалиха няколко кашона с тютюн по средата на пътя като знак на недоволството си и заявиха, че ще продължат да протестират, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Още на следващия ден министърът на земеделието и храните Димитър Греков събщи, че кампанията започва, но веднага след това попари ентусиазма на протестърите с простичката истина, че „министерството на земеделието и храните не може да се намесва в отношенията между производители и търговци, но е необходимо те да работят заедно по коректен начин, защото зависят едни от други и догодина отново ще бъдат заедно на пазара”. Той, обаче, е привърженик на необходимостта за регулаторен режим относно изкупуването на тютюна, отнасящ се до минимални изкупни цени и начален и краен срок на изкупуване на стоката.

Предвиждат се законови промени, свързани със създаване на регистър на тютюнопроизводителите с цел да се сключват точни и коректни договори между производители и търговци. В бъдеще ще се засили и контролът по отношение на семенния материал за производство на тютюн, съобщи още министър Греков.

Обединените земеделци възразиха срещу лансираните предложения и настояват за дългосрочни решения в интерес на тютюнопроизводителите, а не на отделни политически централи.

“Чрез финансовите инструменти на ОСП могат да бъдат решени голяма част от проблеми на отделните браншове в земеделието при условие, че има ясно формулирани национални приоритети за развитието на агросектора и селските райони – при равнопоставеност на браншовете и липса на задкулисни договорки tutun-protesti3и заиграване с нуждите и страховете на производителите”. Според тях, Държавата спешно трябва да подкрепи и други специфични за страната ни производства, сред които етеречно-маслените култури. “Овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството също са в тежко положение и отделяните за тях средства от държавния бюджет са крайно недостатъчни”, допълват още от обединението на Петя Ставрева.

текст: Румен Гъбов, Екатерина Костова; снимки: Румен Гъбов

Може да харесате още...