Рейнджър хвана богоявленския кръст в Ямбол, утре ще го вземе със себе си в Афганистан, за да закриля цялата рота

rangers_001 Богоявленският кръст, уловен от Стефан Стефанов за трета поредна година в Тунджа тази сутрин, ще замине с него на мисия в Афганистан. Това съобщи Радио Фокус Сливен, цитирано от Агенция Фокус. Пред колегите рейнджърът е пожелал и на себе си, и на всички участници в ротата, както отиват, така и да се върнат. Тържествената церемония за изпращане на рейнджърите е утре от 11 часа в Ямбол. До 300 военнослужещи ще заминат за Афганистан и ще изпълнява задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар. Национален командир на контингента е полковник Тони Трифонов, а командир на ротата е майор Божидар Божилов. 

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват в церемонията. В нея  ще се вклюачат още командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

Пред паметника на Незнайния воин в София днес патриарх Неофит освети бойните знамена на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски”, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София както и знамената-светини на Стилияна Параскевова, на Първи конен полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк и 25-ти пехотен Драгомански полк.

На церемонията присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министър-председателят Пламен Орешарски, министърът на отбраната Ангел Найденов, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, висши военни, депутати, военни аташета, акредитирани в България, представители на военнопатриотични организации и общественици.

„Днес българските военнослужещи са сред достойните последователи на завета на Христо Ботев. Армията е стожер на сигурността и независимостта на Република България, брани и отстоява ценностите на мира, сигурността и свободата“, подчерта пък при отбелязване на 166 години от рождението на поета министърът на отбраната Ангел Найденов.  По традиция паметта му беше почетена с военен ритуал по поднасяне на венци и цветя, на който присъстваха заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, членове на политическия кабинет на Министерството на отбраната, представители на президентската институция, на Столична община, общественици и граждани.

Военнослужещи от Българската армия се включиха и в тържествата по повод отбелязването на рождението на Христо Ботев в градовете Калофер, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Варна, Бургас и Смолян.

Може да харесате още...