69 милиона лева повече за социална политика

decaВъвеждат се диференцирани размери на месечните помощи за отглеждане на дете: за първо дете размерът на помощта е 35 лв., за второ дете – 50 лв., и за трето и всяко следващо дете по 35 лв. Помощите за близнаци и деца с трайни увреждания са 75 и 100 лв. Размерът на месечната добавка за деца с трайни увреждания е увеличена на 240 лв. Това разказа тази сутрин по BTV  министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

„Програмата за личните асистенти ще продължи. Предвиждаме около 2 000 лични асистенти средногодишно да бъдат назначавани“, съобщи министър Адемов. Той обясни, че „както всяка една програма, тя е за определен период, за определена бройка хора и не може да обхване всички“.

„Близо 8,1 млрд. лв. са заделени само за пенсии и обезщетения в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г.“, напомни министърът. По неговите думи бизнесът трябва да създава нови работни места, за да не се налага ранно пенсиониране на работниците и служителите. „Населението в България намалява и застарява, раждаемостта е ниска и при пенсионната реформа правителството се е съобразило с демографската картина и препоръките на ЕС за увеличаване на възрастта за пенсиониране“, напомни Адемов.

„Въпросът с тавана на пенсиите трябва да се разреши от гледна точка на справедливостта на пенсионната система“, каза министърът. Възрастта и стажът за пенсиониране през настоящата година се замразяват на нивата от 2013 г. Таванът на пенсиите остава 35% от максималния осигурителен доход, което означава, че максималната пенсия през 2014 г. е 840 лева.

„МТСП настоява за изработване на механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) с обективни критерии като линията на бедност, средната работна заплата, инфлацията“, обясни министър Адемов. От 1 януари 2014 г. МРЗ е увеличена на 340 лв.

Може да харесате още...