По-малка безработица за младежите и хората над 50 години през 2014-та?

mladejki dom (12)През 2014-та политиката по отношение пазара на труда ще бъде насочена към безработни младежи до 29 години и безработни над 50-годишна възраст, безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, хора с увреждания, неактивни лица, желаещи да работят. Това – според Националния план за действие по заетостта за тази година.  В резултат от реализирането на всички заложени действия, програми, проекти и мерки в него и при благоприятно развитие на стопанската конюнктура се очаква коефициентът на безработица да не надвиши 13 на сто. Планирано е със средства от държавния бюджет да бъде осигурена заетост на почти 22 хиляди и обучение на 12 851 безработни. С финансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси” ще се гарантира заетост на 6000 безработни.Във връзка с увеличаването на минималната работа заплата от 1 януари 2014-та се променя и размерът на субсидираното трудово възнаграждение на включените в програми и мерки безработни – 340 лв. при пълен работен ден.

През 2014 г. ще се изпълняват и четири нови програми.Съвместно с Министерството на културата ще стартира изпълнението на програмата „Клио” за осигуряване на обучение, последваща заетост на безработни чрез разкриване на работни места в дейности по опазване, поддържане, реставрация и обслужване на обекти, вкл. недвижимо културно наследство. Ще се изпълнява и национална програма за интеграция на бежанци, по която ще се предоставя обучение по български език и професионално обучение на лица, придобили статут на бежанец или хуманитарен статут, с оглед последващо включване в заетост.

Съвместно с Министерството на земеделието и храните и Агенцията по горите ще се реализира програма за осигуряване на заетост на продължително безработни в дейности за възобновяване, опазване на държавния горски фонд и подобряване на екологичната обстановка в страната. В рамките на нова програма безработни лица с право на месечно социално подпомагане, полагащи обществено полезен труд в рамките на 14 дни месечно, ще се включат през оставащия период от месеца в различни обучения, съобразно техните потребности.

Националният план за действие по заетостта през 2014 г. ще бъде финансиран в рамките на утвърдените със закона за държавния бюджет 73 млн. лв. за активна политика на пазара на труда, както и със средства от структурните фондове на ЕС.

 

 

 

Може да харесате още...