Спад в продажбите между Коледа и Нова Година в Пазарджик

pazardjik-koleda2Времето около Коледа и Нова година е период, в който започва треската за подаръци. По това време хората отварят портфейлите си и купуват разнообразни подаръци за любимите си хора.  Наблюденията на консултантите и собствениците на магазини в Пазарджик са, че суматоха има не само преди Коледа, но и след нея заради Нова година, но през 2013-та отново има спад на продажбите в сравнение с предишните години, а хората залагат повече на по-евтини и практични подаръци. 

„Спад има както в броя на продажбите, така и преминаване от скъпи към по-евтини подаръци. Също така в момента еуфорията около пазаруването е 3-4 дни, докато преди години продължаваше цял месец. Предпочитаните стоки за подаръци са по-евтините на стойност до 50 лева – аксесоари -шалове, шапки, бижута и pazar1други, пуловерите пък са предпочитан подарък от дамите за техните половинки “ – казва Иво Иванов, собственик на Луджо – един от най- посещаваните магазини в града, който предлага голям и разнообразен асортимент от стоки.

От магазините за дрехи и аксесоари „ Юнидис“ имат същите наблюдения. Всички са единодушни, обаче, че хората са по-въодушевени да купуват скъпи тоалети и бижута за себе си , отколкото подаръци за близките си. Като цяло, въпреки че градът не е особено голям, търсенето на стоки е достатъчно, за да продължат да развиват търговия в него.

 

текст и снимки: Лилия Джиева

Може да харесате още...