Хасково посреща Нова година с повече безработни; младежите гледат навън, хората над 50 не смеят

piletaБезработицата в Хасково скочи през месец ноември, когато броят на регистрирани „трайно безработни” в Агенцията по заетостта от областта е 185 души. По възрастов признак – възрастните и младежите – между тях са равни . Еднакво за тях безработицита се е превърнала в професия. След обобщението на цифрите, F2F TV потърси мнения за това какво ще правят след падането на ограниченията за работа и в тези европейски страни, до които нямахме достъп до този момент.

В сравнение с октомври, безработицата се е повишила с 0.2% като за ноември тя е 13.5 на сто, сочат данните на хасковските социални служби. Така регионът се нарежда на 12-то място средт 28- те области в страната по безработица.

За F2F TV няколко младежи споделиха твърдото си намерение за работа извън страната след началото на 2014-та. Погледът им – оказа се – не е към досегашните табу държави, а към САЩ и Германия. Разбира се, тези, които имат сигурна работа тук, не смятат да я напускат, за да търсят такава в чужбина. Сегашните студенти, с които се срещнахме, планират първо да завършат висшето си образование и след това да мислят къде и как ще работят. Болшинството от хората над 50 годишна възраст, които анкетирахме, пък заявиха, че не могат да заминат поради незнание на чужд език.

текст: Румен Гъбов

Може да харесате още...