За кандидатстудентска кампания 2014/2015 УХТ ще признава още оценки от държавните зрелостни изпити

uht_bella_02Университетът по хранителни технологии в Пловдив разшири възможностите за прием на студенти за учебната 2014-2015 г. Желаещите за се обучават във единствения по роза си у нас ВУЗ, освен с кандидатстудентски изпити по химия и опазване на околната среда и математика, имат шанс да участват в класацията по различни спецалности с още оценки от матурите.  За 11-те специалности от областта на „Хранителните технологии” и за „Биотехнологии”, в които се влиза с кандидатстудентски изпит по химия и опазване на околната среда или математика ще се зачита и оценката от матурата по биология. Досега приемът ставаше с резултатите от държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература или химия и опазване на околната среда или математика.

Матурата по биология ще се признава и за кандидатстване в специалността „Технология на ферментационните продукти”, в която обучението се провежда на френски език. Там бъдещите студенти можеха да се борят за място в УХТ с оценките от зрелостните изпити по български език и литература или химия и опазване на околната среда или по математика, или по френски език.

За кандидатстване в инженерните дисциплини, където се полага приемен изпит по математика, освен с оценката от матурата по български език и литерату или математика в класирането ще може да се участва с успешно издържани зрелостни изпити по физика или информатика. От Учебен отдел припомниха, че те се признават за професионалните направления „Машинно инженерство”, „Електротехника, електроника и автоматика”, „Комуникационна и компютърна техника” и „Енергетика”.

Бакалавър по „Туризъм”, „Кетъринг” и „Хотелиерство и ресторантьорство” може да се стане, ако кандидатите имат високи оценки на матурите по химия и опазване на околната среда, по математика, по български език и литература, по география, а от догодина и по чужд език /при балообразуването се взима най-високата от посочените оценки/. Желаещите да учат тези професии могат да се явят и на кандидат-студентски изпит по химия и опазване на околната среда или по математика.

За специалността „Индустриален мениджмънт” и за двете специалности в професионално направление „Икономика” – „Икономика на хранителната индустрия” и „Икономика на туристческата индустрия”, също ще се признава оценката от ДЗИ по чужд език. Досега там се приемаха кандидатите, които успешно са се представили на матурите по математика, география, български език и литература. Ще се приемат за обучение и кандидати, успешно положили приемния изпит по математика.

УХТ признава за конкурсен изпит и оценката от държавните изпити за придобиване на степен на професионална квалификация, когато е не по-ниска от „Много добър” и отговаря на професионалното направление за което се кандидатства.  За 30% от местата за бакалаври в редовно обучение се състезават завършилите професионалните гимназии, когато завършената от тях специалност отговаря на кандидатстваната. За 30% от местата за бакалаври в задочно обучение се състезават работещите на трудов договор, чийто длъжностни характеристики отговарят на специалностите, обявени в кандидатстудентския прием.
За всички, които ще държат конкурсни изпити за влизане във висшето училище ВУЗ-ът организира курсове по химия и математика. Те се водят от преподавателите на УХТ.

Може да харесате още...