Спининг в Клуб Тотал Спорт с психолога Мария Коруева или просто терапия за щастие

total_instruktori_fun_028Ако трябва да ви разкажа с едно изречение за нея, ще избера това: тя е най-добрият спининг инструктор сред психолозите и най-добрият психолог сред спининг-инструкторите. Усмивката не слиза от лицето й, каквото и да й се случва. Тя е Мария Коруева – не само първият треньор по спининг в Пловдив, но и единственият със сертификат за стартово ниво на дисциплината. Започва я в Клуб Тотал Спорт преди 5 години с малка група. Днес тренировките й са всяка вечер при пълна зала.

В началото водех аеробика, после бях на обучение за фитнес и спининг в Гърция. В един момент водех и трите неща наведнъж. Първо се отказах от аеробиката, защото започнах работа по специалността си като психолог – разказва Мария.

Работата е в пловдивския затвор. Точно там пише и дипломната си работа – за психологическите особености на мъже, изтърпяващи най-тежкото наказание – лишаване от свобода. Преди да „вляза в Затвора“, смятах, че там са едни лоши хора, но видях, че не са страшни, усмихва се отново Мария. Нито един не желаеше да говори за майка си и баща си – спомня си и обобщава – оказва се, че хората, които попадат зад решетките, почти винаги са имали проблеми в детството.

По-късно работата я отвежда тъкмо при деца с противообществени прояви – в Садово е психолог в такъв център. Там има възможност да се срещне с първите стъпки на криминогенното поведение, както и да помага за коригорането им. Няма как тази усмивка да не е помогнала поне на няколко деца да не стигнат до решетките, мисля си.

Как успяваш да си винаги усмихната – питам Мария. Въпрос на контрол над емоциите – е отговорът й. Дори когато не се чувствам добре, не го показвам, защото не искам да предам на никого своята емоция. Отношението, което имаме едни към други, оказва влияние във всичко.

Започвайки работа в Садово, Мария се отказва и от фитнеса. Така й остават само часовете по спининг. Той ми дава емоцията с клиентите, от която имам нужда. Аз също ги зареждам положително – обяснява.

Този своеобразен обмен на енергии, оказва се, е особено подходящ за хора с нервна и напрегната работа. Тук, докато въртят педалите на спининг-колелото, изхвърлят отрицателните емоции и се разтоварват психически. Засега от това най-вече се ползват дамите, но има и трима-четирима мъже в групите на Мария.

mariata1Спинингът, който се практикува в чужбина, е 45 минути – карат само седнали, стават съвсем малко. Тук аз променям тренировката и не я повтарям, защото това е скучно и не подхожда на нашия манталитет – разказва. Караме с дискове, гирички, своводни тежести – разнообразявам… Неперкъсната играя със съпротивлението.Така в един час и 15 минути аз съчетавам всичко – кардио, разтягане, сила. Целта ми е обратна на работата ми като психолог: ако в професията си трябва да извадя с клиента си наяве проблема му, в залата за спининг е важно да го накарам да го забрави. Колкото повече се натоварваме физически, толкова повече се разтоварваме емоционално.

Ето защо групите й са пълни с адвокати, нотарисуи, прокурори. Усещам, че са напрегнати, изнервени, когато дойдат, а тук започват да се чувстват добре. Когато излязат от залата и Клуба – са усмихнати – пак се усмихва Мария.

Почти съм готова да сложа гуменки и да вляза в часа й. Трябва ми още малко, за да ме убеди, че няма да се натоваря прекомерно като начинаеща.

За новите в групите винаги темпото е друго – казва тя. Започва се по-бавно. Натоварването е контролирано. Води те музиката и вътрешното чувство. Грижата да се чувстваш добре е вродена. Стремежът към хармония на духа и тялото – също.

Извън Клуба в момента вниманието й е ангажирано с проект към Общината за приемна грижа. И си търси работа по специалността. Психологията ми е много интересна, знам, че с нея мога да бъда полезна – казва като за финал!

Аз пък вече съм сигурна – всяка спининг тренировка с Мария е ново начало. И лесна за прилагане терапия за щастие.

 

 

 

 

 

Може да харесате още...