Обсъдиха идея за стартиране на авиолиния между България и Азербайджан

leti6te_sofiaВъзможността за стартиране на авиолиния между България и Азербайджан обсъдиха в Баку премиерът Пламен Орешарски и президента Илхам Алиев вчера. Целта е да се активират контактите и да се привлекат повече инвестиции и туристиот Азербайджан в България и повече туристи.  Теми на разговора бяха и възможностите за партньорство и инвестиции в областта на газификацията, банковия сектор и туризма. През следващата година се очаква да се проведе заседание на Смесената комисия на България и Азербайджан. Преди това ще бъдат уточнени реалните възможности в секторите, в които двете страни могат да си партнират с цел инвестиции.


„Енергийните проекти са само началото на доброто ни партньорство“, изтъкна президентът Алиев след официалната церемония по подписване на крайното инвестиционно решение на проекта “Шах Дениз 2” . България е главният партньор от първия му етап като в същото време от консуматор тя може да се превърне в транзитна страна по отношение на доставките. „Ние сме инвеститор номер едно в Грузия, инвестираме в Швейцария, в Румъния, в Русия, във Франция“, подчерта Алиев и добави, че политиката им е да инвестират само в страни, в които имат споразумение с правителството. Той отбеляза, че може да се работи съвместно и за газификацията в България.

Направихме реална стъпка по отношение на диверсификацията на доставките на газ към България, заяви от своя страна Орешарски. По-късно, на среща с министъра на културата на Азербайджан беше решено на 5 и 6 април да се проведе туристическо изложение, а в края на същия месец и Дни на културата на България в страната. Беше разгледан и въпросът за подписване на споразумение в областта на инвестициите и максимално да се ускори процесът за издаване на визи между двете страни.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...