Най-пълната колекция в света на монети на скитските царе – в Археологическия музей в Пловдив

Arheolog3Атей, Канит, Тануза, Елис, Харасп, Акроза и Сариак. – тези имена звучат като от холивудски фентъзи блокбастър. Всъщност, са имената на 6-ма скитски царе, владеели днешна Добруджа от 4 век пр.н.е. до 1 век след Христа. Какви монети от бронз и сребро са секли, какви изображения е имало върху тях – може да види всеки, който посети Археологическия музей в Пловдив. В момента той домакинства най-пълната колекция в света на монети на скитските царе. При това – представена по изключително модерен и въздействащ начин.

Витрините, в които монетите са подредени , са свързани с мултимедийни екрани за уголемяването им в реално време. Така изобразените върху тях ликове на владетели и божества се виждат ясно и в детайли. Този тип витрина е конструиран от специалистите на Русенския музей и е новост за целия музеен свят. Постерите с информация и снимки до тях допълват богатството на експозицията и я правят уникална.

Тя е резултат от 10 годишния труд на професор Димитър Драганов за изучаване на скитите и е собственост на първия частен нумизматичен музей в България – в Русе, на който професорът е управител. За тази колекция и представянето й птед научната общност професорът е удостоен със специален медал на XІV Международен конгрес по нумизматика в Глазгоу /Шотландия/.
Експозицията е блестящ пример какво представлява една пълна колекция за всички монетни типове и номинали, и едновременно с това е ценна информация, макар и косвена, за живота в днешна Добруджа и Североизточна България за един сериозен период от време. Скитите са населявали именно тези части от нашите земи и Югоизточна Румъния. За тях има малко сведения, но в историческите хроники се появяват периодично, разказва главен асистент Десислава Давидова от пловдивския музей.
По нейна информация, колекцията гостува за първи път извън Русе и през април, веднага след представянето й в Пловдив, ще замине на тур из 6 града в Италия.

Ако по празниците решите да се разходите до Музея, трябва да знаете, че 27 и 28 декември са работни дни и от 9:30 до 17:30 часа освен нумизматичната изложба, може да разгледате и постоянната експозиция за историята на Филипопол до 14 вед, както и залата с тракийски находки. Цената за ученици, студенти и пенсионери е 2 лева, а ако четиричленно семейство с две деца до 16 години реши да посети Музея, таксата за всички е 5 лева. Така, срещу символично заплащане, може да си подарите истинско тържество на сетивата, а досегът с историята да ви зареди с енергия.

Може да харесате още...