Кустурица открива световното си турне от София идния февруари

kusturicaЕмир Кустурица и неговият знаменит „Оркестър на непушачите“ (The No Smoking  Orchestra) откриват световното си турне в София на 7 февруари 2014 г., за което вече може да се намерят билети в Билети на касите на НДК, в мрежата на Ивентим,  Като едни истински повелители на трансграничната еуфория, музикантите ще изнесат концерт в зала 1 на НДК по покана на DEGRIS EVENTS, преди да покорят феновете си отвъд балканския регион.

Стихийният талант на родения в Сараево режисьор намира оригинален, сгъстен израз във филми като „Спомняш ли си Доли Бел“, „Ъндърграунд“, „Черна котка, бял котарак“, „Животът е чудо“ и други известни заглавия, отличавани на най-престижните кино форуми в света. Паралелно той се вихри на музикалната сцена в сътрудничество с други забележителни музиканти, сред които емблематичното му творческо взаимодействие с Горан Брегович. Не по-малко екстравагантно е уникалното селище Дръвенград, което Емир изгради на около 250 км. от Белград, само от дървен материал и което всяка година става домакин на международния културен форум Кюстендорф (също създаден от Кустурица). Сега светът е в трескаво очакване да излезе филмът „Любов и война“ с участието на иконата на женствеността Моника Белучи, която беше почетен гост на шестия кино – и музикален фестивал, а в лентата ще видим и самия режисьор в централна роля.

Читателите на „Колибри“си спомнят, че в България беше издадена автобиографията на Кустурица – „Смъртта е непотвърден слух“. Една свръхенергийна, обезоръжаваща изповед, напоена с тръпни спомени за най-близките му хора, белязана от паметни срещи с магията на киното, но и от абсурдни перипетии и предизвикателства на оцеляването.

„Смъртта е непотвърден слух“ може да намерите във всички книжарници в страната. 

Може да харесате още...