Излезе от печат първата фолклорна енциклопедия в България

 Folk enciklopedia Korica 2013„Кой кой е в българската народна музика” се казва първата фолклорна енциклопедия в България, която дава информация за над 1000 певци, музиканти, хореографи и фолклористи от всички фолклорни области на България. Знайни и незнайни неща за любимите народни изпълнители е събирал в продължение на години радиожурналистът Николай Чапански, който всяка вечер застава пред микрофоните на Радио Пловдив, като автор и водещ на радио-предаванията „Жива земя” и „От дума на дума”.

На близо 530-те страници той е представил творческите биографии на любимци като Валя Балканска, Янка Рупкина, Иво Папазов-Ибряма, Теодосий Спасов, Надка Караджова, Недялка Керанова и много други. Три поколения певци и музиканти са герои в книгата на Николай Чапански „Кой кой е в българската народна музика”.

Първата фолклорна енциклопедия е чудесен подарък за коледните и новогодишни празници, време, в което тачим народните обичаи. „Кой кой е в българската народна музика” със сигурност ще зарадва ценителите на родния фолклор.

 Ето какво пише за книгата Даниел Спасов – продуцент и водещ на фолклорни предавания по БНР: „Николай Чапански познава добре певците и музикантите на народа ни. И не само това. Той ги обича. Тази обич е взаимна и неизменна през времето, защото Николай Чапански не пропуска и знае всичко, което се е случило и се случва днес в българския фолклор. И не само това. Осъзнал предимствата на една духовна кауза, той събира в една своеобразна антология приноса на няколко поколения творци в областта на българската народна музика. За да остави спомен и напише тяхната история – история на духовните стъпала, националната идентичност и силата на българската традиция“.

Фолклорната енциклопедия се издава от Издателска къща „Хоризонт прес” и се разпространява в цялата страна от книжарници „Хеликон”. Коричната цена на обемистата книга е 12,99 лв. Може да се намери още в книжарницата на Съюза на Българските композитори в София на ул. „Иван Вазов” 2, както и в книжарницата на Музикалната академия в Пловдив. Предлага се и в Рекламно-издателската къща на Българското национално радио на ул. „Драган Цанков”4 в София. Книгата може да бъде поръчана и на folkduma@abv.bg.

Може да харесате още...