Децата на 21 век у нас предпочитат готови сурвачки и пари вместо лакомства за сурвакане

surva-gabrovdol2012 (18) Сурвачката е украсена дрянова пръчка, с която по стар български обичай хората се „сурвакат” на Нова година с пожелания за здраве , щастие, късмет, плодородие. Народната традиция повелява, че сурвакането се извършва от момчета на възраст между 15- 16 години , които сурвакат не само семейството си, но и други роднини и съседи. Те се възнаграждавани за това с пари и лакомства. Самото сурвакане представлява символични удари по гърба на другия, като докато това се прави, се припява песничка за здраве.

В търсене на отговор как е сега, разговарях с деца от Пазарджик. И се оказа, че те рядко изработват сами сурвачките си, защото предпочитат да си купуват готови. Родителите им също предпочитат да купят готова сурвачка било то заради липсата на време или желание да помогнат на децата си сами да я изработят. 

Те знаят, че се сурвака за здраве и дълголетие, но си признават, че не това ги кара да излизат и да сурвакат. Малко по- големите деца пък изобщо не сурвакат, а предпочитат да си намерят други по- интересни занимания.  И така печалният резултат от предновогодишното проучване на сурвакарската традиция е, че детето на 21 век предпочита да получи парички, вместо лакомства за сурвакането и се отбива първо при роднините, които му дават повече пари, а останалите навестява просто защото родителите му са го помолили.

Има все пак семейства, в които традицията е запазена или поне от части.
Спаси, която е във втори клас, има купена сурвачка, но сама е изработила гирлянд, който ще сложи върху нея. „Сурва, сурва година! Да сте живи и здрави до година” – с тези думи малката госпожица се готви да сурвака близки и роднини.Тя знае, че се сурвака за здраве, но не скри че се радва, когато получава парички.

Зa съжаление, не успях да срещнем дете, което само ще изработи своята сурвачка, но оставам с надеждата, че все пак някъде е запазена традицията.  А тя е: сурвачката   да е обикновена  дрянова пръчка, която е символ на здраве и дълголетие. И да е богато украсена с пуканки, разноцветна прежда, ябълки и монети.  Защото – според вярванията – колкото по- украсена е тя , толкова повече щастие , здраве, късмет и благоденствие ще донесе на сурвакаря и хората, които ще бъдат сурвакани 🙂

текст: Лилия Джиева

 

 

Може да харесате още...